"Leger van Togo is uit op liquidatie van oppositie'

PARIJS, 10 JULI. Het Togolese leger moet verantwoordelijk worden gesteld voor de moordaanslag in mei op Gilchrist Olympio, een van de belangrijkste oppositiepolitici in Togo.

Tot die conclusie is een speciale commissie van de Internationale Federatie van de Rechten van de Mens gekomen die de afgelopen weken op verzoek van premier Koffigoh van Togo een onderzoek heeft ingesteld naar de aanslag. In een gisteren gepubliceerd rapport komt de commissie tot de conclusie dat de aanslag het werk was van het leger en dat “het bestaan van een militaire samenzwering, bedoeld om oppositieleiders fysiek te liquideren, zeer waarschijnlijk is”. In het rapport tekenen de drie onderzoekers van de Federatie - een Franse rechter, een Belgische advocaat en een Britse politieman - aan dat bij de aanslag legerwapens zijn gebruikt, dat het commandoteam dat de aanslag pleegde werd geleid door een (met name genoemde) legerofficier die in de buurt van Soubou, de plaats van de aanslag, was gestationeerd en dat legervoertuigen werden gebruikt. Tevens meldt de commissie dat de zoon van de militaire president van Togo ten tijde van de aanslag in de buurt van Soubou is gesignaleerd.

Olympio werd bij de aanslag, waarbij vier doden vielen, door een aantal kogels getroffen; hij bevindt zich nog altijd in een legerziekenhuis nabij Parijs. Hij is de zoon van de eerste president van Togo, Sylvanus Olympio, die in 1963 tijdens een door Eyadema geleide staatsgreep werd vermoord. (Reuter)