India: minister na schandaal op beurs weg

NEW DELHI, 10 JULI. De Indiase minister van handel, Palaniappan Chidambaram, is gisteren afgetreden wegens betrokkenheid bij een beursschandaal.

De minister en zijn echtgenote investeerden zeven jaar geleden bijna 20.000 gulden in een bedrijf dat in handen is van de hoofdverdachte in het grootste beursschandaal uit de Indiase geschiedenis. Deze zou geld van de staat (ongeveer 1,2 miljard dollar) hebben gebruikt om illegaal aandelen te kopen voor persoonlijke winst. Toen de fraude in april aan het licht kwam, stortte de beurshandel in. De politie heeft al 25 beurshandelaren en bankiers gearresteerd en van een aantal aandelen in beslag genomen. Dat leidde tot een staking op de belangrijkste beurzen in India die nu al drie weken duurt.

In een brief zondag aan premier Rao, die gisteren openbaar is gemaakt, schrijft Chidambaram dat hij zal aftreden als “een dergelijke kleine investering” een probleem vormt voor de regering. Rao besliste dat aftreden noodzakelijk was. Chidambaram was een van de belangrijkste ontwerpers van het economische hervormingsprogramma in India. De bewindsman schafte onder andere de vele beperkingen af die de export en import van India belemmerde. Een parlementaire commissie zal een onderzoek moet instellen naar de beursfraude. (Reuter, AFP)