Honderden klachten na brand in loods Botlekgebied

ROTTERDAM, 10 JULI. Bij de milieudienst Rijnmond (DCMR) zijn ruim 250 klachten binnengekomen over de gevolgen van de brand die gistermiddag uitbrak bij Elf Atochemie Industrial Chemicals (Atochem) in het Botlekgebied in Rotterdam.

Niet bekend

Aanvankelijk kwamen de klachten over geïrriteerde luchtwegen en brandende ogen vooral uit Vlaardingen, omdat de wind uit het zuiden kwam. Later draaide de wind naar noordelijke richting en kregen de bewoners van de wijk Hoogvliet het advies ramen en deuren te sluiten.

De Rotterdamse brandweer was gisteravond tot kwart voor twaalf bezig met het bestrijden van de brand, die twee uur na het uitbreken ervan onder controle was. In de loods lagen onder meer vaten met methaansulfonylchloride opgeslagen. Omdat zich verschillende chemische reacties voordeden besloot de brandweer later op de avond het blussen te staken en de brand gecontroleerd te laten uitwoeden.

Volgens R. Taal, hoofdofficier van dienst van de brandweer, werden vanmorgen nog steeds kleine chemische reacties waargenomen. Zolang die voortduren, kan het technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand niet beginnen. Vanaf het uitbreken van de brand is de uitstoot van schadelijke stoffen constant gemeten.