Hirsch Ballin maakt wet tegen schijnerkenning

DEN HAAG, 10 JULI. Minister Hirsch Ballin (justitie) wil een drempel opwerpen tegen het verkrijgen van het Nederlanderschap door kinderen in het buitenland te erkennen.

Jaarlijks worden volgens schattingen enkele duizenden kinderen erkend door Nederlanders. Erkenning houdt nu nog automatisch in dat de kinderen ook het Nederlanderschap verkrijgen. Dit najaar zal Hirsch Ballin een wetsvoorstel aan de Kamer sturen waarin erkenning en naturalisatie zijn losgekoppeld. Het wetsvoorstel maakt deel uit van een reeks wijzigingen van de Wet op het Nederlanderschap. Voordat het kind de Nederlandse nationaliteit krijgt, moet de ouder kunnen aantonen dat hij het minimaal drie jaar heeft verzorgd. Aangenomen wordt dat er in veel gevallen sprake is van “schijnerkenningen”. Er zou regelmatig sprake zijn van illegale adoptie en vrouwenhandel. Deze week zei de Nederlandse consul in de Dominicaanse republiek, dat jaarlijks meer duizend meisjes uit dat land worden erkend door Nederlanders, om eenmaal hier vervolgens in de prostitutie te belanden.