Herstructurering Surinaams leger

PARAMARIBO, 10 JULI. De Surinaamse minister van defensie S. Gilds heeft gisteren in tegenwoordigheid van bevelhebber Bouterse een adviescommissie voor de herstructurering van het leger geïnstalleerd.

De commissie heeft tot taak om, rekening houdend met de gewijzigde grondwet, de bestaande structuren van het Nationaal Leger te bestuderen. Bij de installatie sprak Gilds van een historisch moment, dat het resultaat is van gezamenlijke inspanning van defensie- èn legerautoriteiten. De minister onderstreepte de bijdrage hieraan van Commandant E. Boerenveen, die in de VS een gevangenisstraf heeft uitgezeten wegens betrokkenheid bij handel in drugs. Bouterse zei bijzonder blij te zijn met het initiatief: “De onzekerheid waarin het leger na de grondwetswijziging verkeerde wordt hiermee doorbroken en de toekomst wordt met vertrouwen tegemoet gezien.” Het verheugde hem ook dat in de commissie alleen "eigen mensen' zaten en geen Nederlandse defensiedeskundigen.