Fokker onder druk op hoger Damrak

AMSTERDAM, 10 JULI. Na een aarzelend begin trokken de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen licht aan. Fokker lag onder druk na het bericht van het vertrek van commissaris F. Swarttouw.

AMSTERDAM Het bericht dat oud Fokker-topman Frans Swarttouw opstapt als commissaris bij de vliegtuigfabrikant, deed de beurskoers geen goed. Fokker verloor in het eerste uur van de handel een gulden. Daarna was er licht herstel tot een koers omstreeks het middaguur van 31,20 gulden. Fokker maakte voorts bekend binnen een week een afronding van de gesprekken met Dasa te verwachten. Het bericht dat Dasa de grootste beslissingsbevoegdheid in de nieuwe combinatie krijgt, zette de koers volgens handelaren eveneens onder druk.

ABN Amro was een van de meest opvallend stijgers. De hele week is het bankfonds al in trek. Vanmorgen dikte de koers vier dubbeltjes aan. Akzo herstelde zich van recente koersverliezen door bijna een gulden aan te trekken tot 146,10 gulden. DSM, dat er de afgelopen dagen slap bij lag, won in Akzo's kielzog vier dubbeltjes tot 106,70 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street maakten gisteren de eerder deze week geleden verliezen goed. Het herstel van de dollar gisteren droeg eveneens bij tot de gunstige stemming op de Amerikaanse markt. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 30,80 hoger op 3.324,08.

LONDEN Het bleef vanmorgen erg rustig op de Londense effectenbeurs waar de aandelenkoersen iets hoger openden. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 25 punten hoger sloot op 2.497,9, stond omstreeks het middaguur op een winst van 7,1 punten.

FRANKFURT Na een hogere opening vielen de aandelenkoersen op de Duitse beurs wat terug. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 6,46 hoger sloot op 1.757,64, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 3,30 punten.

TOKIO Op de beurs van Tokio sloten de aandelenkoersen vandaag iets lager. Vooral winstnemingen na twee dagen van koersstijgingen drukten de koersen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 64,94 punten lager op 16.783,72, een verlies van minder dan 0,4 procent.