Europees Parlement kapittelt Noorwegen

STRAATSBURG, 10 JULI. Het Europees Parlement heeft gisteren een resolutie aangenomen waarin het de Noorse regering dringend verzoekt af te stappen van haar voornemen om de commerciële walvisvangst opnieuw toe te laten. Ook dringt zij er bij de IJslandse regering op aan terug te komen op het besluit van vorige week om uit de Internationale Walvisvangstcommissie (IWC) te treden.

De Noorse aankondiging om commerciële walvisvaart opnieuw toe te laten, staat haaks op de besluiten van de IWC waarin Noorwegen een van de 37 deelnemende landen is. De IWC kondigde in 1986 een moratorium af voor onbeperkte tijd op de walvisvangst, dat echter steeds door Japan, Noorwegen en IJsland is ontdoken ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. De Noorse plannen om nu ook de commerciële walvisvaart te gaan toelaten werden door 16 IWC-lidstaten scherp veroordeeld.