Duitse en Franse assuradeurs eens over alliantie

De Duitse verzekeringsmaatschappij Aachener und Münchener (AMB) en haar branchegenoot Assurance Générales de France (AGF) hebben hun maandenlange strijd gestaakt en gaan samenwerken.

De bekendmaking volgt kort vóór de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van AMB op 14 juli. AMB zal het stemrecht op de aandelen die AGF bezit (25,4 procent) erkennen. De meeste van deze aandelen zijn op naam gesteld en zijn pas stemgerechtigd als het bestuur van AMB hiermee akkoord gaat.

AMB en AGF zullen door middel van deelnemingen in elkaar een al eerder ontworpen Europese alliantie aangaan. Ook nemen zij bij elkaar een zetel in de raad van commissarissen. De Europese houdstermaatschappij Epic, waarin AMB samenwerkt met Britse en Italiaanse verzekeraars, staat hierbij niet ter discussie.

Door de aangekondigde samenwerking ontstaat tegelijk weer de mogelijkheid om vastgelopen gesprekken over deelneming van Crédit Lyonnais in BfG Bank in Frankfurt vlot te trekken. AMB heeft een belang van 51 procent in BfG, een van de kleinere Duitse handelsbanken, waarmee de Fransen vaste voet kunnen verkrijgen in Duitsland. AMB pompte dit jaar al 1,5 miljard mark kapitaalsteun in BfG en heeft laten weten dat voor 1994 nog 950 miljoen mark nodig zal zijn om de instelling op eigen benen te laten voortgaan. Tussen partijen is overeengekomen dat de Franse staatsbank Crédit Lyonnais nog dit jaar een meerderheidsbelang in BfG zal verkrijgen, aldus AMB en AGF. De overige 49 procent van BfG is in handen van Duitse vakbonden.