Django Reinhardt-bewonderaars spelen met hun gitaar

Zomerjazz bij de NOS, Ned.3, 20.25-21.17u.

Herinneringen aan Django is de wat ongelukkige Nederlandse titel van de door John Jeremy vervaardigde documentaire over de muziek van Django Reinhardt (1910-1953). Ongelukkig omdat het in Django's Legacy inderdaad gaat over de muzikale erfenis van deze legendarische zigeunergitarist en nauwelijks over diens leven. Archiefbeelden zijn slechts mondjesmaat te zien, interviews met de musici met wie hij destijds samen heeft gespeeld, ontbreken. Geen Stephane Grappelli, Coleman Hawkins en Benny Carter in deze documentaire dus, maar vooral opnamen van hedendaagse Reinhardt-bewonderaars met hun gitaar. Django's zoon Babik, Gary Potter uit Liverpool, Boulou Ferré, Birelli Lagrene, de in Nederland woonachtige Fapy Lafertin en Stochelo Rosenberg, plus de allerjongste lichting Gypsy Kids, die nog ruimschoots leerplichtig is. Net zo spelen als de grote Django is zo te horen het hoogste doel van al deze virtuosen, latere gitaristen als Jimi Hendrix, B.B. King en John Maclaughlin lijken geheel aan hun voorbij gegaan.

De laatste twintig minuten zijn gewijd aan het Django Reinhardt festival dat elk jaar juni plaats vindt in het Franse plaatsje Samois sur Seine waar de gitaarvirtuoos begraven ligt. De meest fervente Django fans zullen voor vanavond hun videorecorders wel hebben ingesteld want zelf zitten ze waarschijnlijk op het North Sea fesitval in Den Haag. En terecht want daar wordt in de Jacob Maris zaal de jaarlijkse Reinhardt-herdenking nog eens dunnetjes over gedaan. Met de Hot Club de Rotterdam, The Gypsy Kids, The Gypsy Swing Quintet en de Hot Club Tucsi Basily. En Stochelo Rosenberg wiens cd vorig jaar tot de top 50 doordrong, speelt zondag in de Jan Steenzaal. Dus ook daar zullen die typische Reinhardt stukken weer klinken, net als in deze Legacy : Nuage, Manoir de mes Rèves en Minor Swing. Poetisch, romantisch en toch swingend.

    • Frans van Leeuwen