De Armeense “zelfverdedigingseenheden” vechten in ...

De Armeense “zelfverdedigingseenheden” vechten in Nagorny Karabach, de fel omstreden Armeense enclave in Azerbajdzjan, doorgaans in groepjes van 30 tot 35 man. De foto links onder toont zo'n eenheid na een gevecht bij het dorp Varazaboen, ten noordoosten van de hoofdstad van de enclave, Stepanakert. De zware regen heeft de nachtelijke actie bemoeilijkt. Op de foto boven wordt een Azerbajdzjaanse krijgsgevangene opgebracht. Hij zou een Armeniër hebben gedood en wordt daarvoor gestraft met een klap met de kolf van een machinegeweer. Onder wordt door de Armeniërs een aanval voorbereid op Azerbajdzjaanse stellingen bij Nachitsjevanik. Er worden loopgraven gegraven voor de artillerie. De bevelhebber van de Armeense eenheid is een Russische kapitein, die in Afghanistan heeft gevochten en die zich, deels uit idealisme en deels voor geld, aan de kant van de Armeniërs heeft gesteld. Inmiddels heeft Nagorny Karabach zich formeel uitgeroepen tot onafhankelijke republiek. Alleen Armenië heeft deze onafhankelijkheid erkend. (Foto's Oleg Klimov)