Commissie: brandweer neemt te veel grote risico's

ZWOLLE, 10 JULI. Brandweerpersoneel moet zich beter bewust zijn van de gevaren bij brandbestrijding. Als er slechts materiële schade dreigt, zouden brandweermannen minder snel brandende panden moeten betreden.

Die conclusie trekt een commissie, die in opdracht van het ministerie van binnenlandse zaken een onderzoek heeft ingesteld naar de dood van twee brandweerlieden tijdens het blussen van een brand in de Zwolse binnenstad op 21 januari. Twee collega's raakten bij diezelfde brand gewond.

De vier brandweerlieden maakten deel uit van een groep van tien die in het kader van het nablussen een uitgebrande winkel binnen waren gegaan. Deskundigen zagen geen instortingsgevaar. Toch stortte het plafond in en raakten de vier bedolven onder het puin.

Van een inschattingsfout door de brandweer is naar het oordeel van de onderzoekscommissie geen sprake. Het ongeval toont volgens de commissie wel aan dat de brandweer te gemakkelijk uitgebrande panden binnengaat zonder dat daarvoor de noodzaak bestaat. De commissie acht een meer terughoudende attitude van de brandweer gewenst.

Het onderzoek in Zwolle was ingesteld om in de toekomst soortgelijke fouten te vermijden. Ook naar de omstandigheden die leidden tot de dood van drie brandweermannen bij de explosie van het harsverwerkende bedrijf Cindu in Uithoorn, afgelopen woensdag, wordt een onderzoek ingesteld.

Sinds 1972 zijn in Nederland bij bluswerk 22 brandweerlieden omgekomen en 3634 brandweerlieden gewond geraakt.