ABN Amro favoriet in slappe beurstijd

De financiële waarden raken weer in trek. Een tijd lang liepen de beursgenoteerde verzekeraars en banken in koers achter op het gedemarreerde peloton van vrijwel alle overige beursfondsen. Maar sinds de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs hun opmars hebben gestaakt, haken de "financials' weer aan.

Het meest opvallend is de opmars van ABN Amro. De bank was drie weken geleden nog op een laagste jaarkoers van 42,10 gulden aangeland, maar is sindsdien hard in koers opgelopen. Vandaag was het bankaandeel omstreeks het middaguur 45 gulden waard, een winst van vier dubbeltjes ten opzichte van de slotkoers gisteren. Toen gingen er opvallend veel stukken ABN Amro om. Met een dagomzet van 1,5 miljoen aandelen nam het fonds de tweede plaats op de omzetlijst van de hoofdfondsen in. Dat is ruim drie keer zoveel als de gemiddelde dagomzet in het fonds. Vandaag gingen er op een rustig Damrak in de eerste drie uur van de handel circa 350.000 stukken om.

De extra aandacht voor ABN Amro is voor een deel terug te voeren op een algemene tendens op de beurs. Beleggers stappen na enkele teleurstellende berichten uit de cyclische fondsen. In de eerste helft van dit jaar leefde de algemene verwachting dat het met de economie weer de goede kant op ging. Beleggers kochten op die verwachting vooral cyclische fondsen die het meest direct van economisch herstel profiteren. Maar tegenvallende cijfers van grote concerns als Hoogovens en Philips zorgden voor een schok. Het zou nog wel even duren voordat dat economisch herstel er echt was, zo wisten analisten.

De financiële waarden kunnen nu van die verwachting profiteren. Aegon, Amev en Internationale Nederlanden Groep (ING) lieten dat vanmorgen nog eens zien. Alle drie boekten koerswinst. Bij ABN Amro speelt naast deze ontwikkeling ook een rol dat er steeds optimistischer geluiden uit de Amerikaanse bankwereld komen. ABN Amro is via twee grote banken vertegenwoordigd in de VS en heeft er bovendien een eigen kantorennet. Het vertrouwen dat veel beleggers nu in ABN Amro uitspreken, is volgens bankanalisten ook een gevolg van vertrouwen in de fusie zelf. “En de targets van de fusie blijken realistisch”, zegt een analist.

    • Max Christern