Zoon Surinaamse minister verdacht van examenfraude

PARAMARIBO, 9 JULI. Op enkele MULO-scholen in Paramaribo is fraude met de eindexamens geconstateerd, die bovendien een politiek staartje lijkt te krijgen. Bij onderzoek door de politie is aan het licht gekomen dat bij de door scholieren gepleegde fraude ook een zoon van minister R. Randitsing (openbare Werken en verkeer) betrokken is.

De ministerszoon werd gisteren door de politie opgehaald bij de openbare Hendrikschool in Paramaribo. Tot dusver zijn elf scholieren van vijf scholen opgehaald en, zoals de politie het noemt, “in verzekering gesteld”.

De examenfraude is aan het licht gekomen toen op de Hirasingh school (een school van een hindoe-gemeente) een meisje tijdens het examen werd betrapt met een spiekblaadje waarop de juiste antwoorden stonden. Daarna is op de Hendrik school ook een meisje tegen de lamp gelopen met een dergelijk spiekblaadje.

Zij bekende de antwoorden te hebben gekocht van een medescholier.

De politie onderzoekt nu niet alleen waar het lek heeft gezeten, maar ook hoe de scholieren aan de forse bedragen zijn gekomen die ze betaald zouden hebben voor de antwoorden. Naar verluidt zijn bedragen van 150 tot 1.500 gulden betaald. De politie zegt dat de elf scholieren in een speciale ruimte worden vastgehouden waar ze “ontspannen worden bezig gehouden”. Ze zouden goed meewerken aan het onderzoek.