Voorzichtigheid troef op beurs

AMSTERDAM, 9 JULI. Voorzichtigheid troef vandaag voor beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs. Tot de presentatie van de tweede kwartaalcijfers van de beursfondsen willen weinigen risico's nemen en blijven de omzetten laag. De financiële sector viel in gunstige zin op.

AMSTERDAM De overige aandelenkoersen schommelden zonder echte uitschieters rond hun openingskoers. De aanvankelijk lagere opening op het Damrak werd vooral veroorzaakte door aanhoudende zorg over de lage dollar. Toen de munt zich stabiliseerde rond een koers van 1,68 gulden verdween het pessimisme en konden de aandelenkoersen wat aantrekken. Om 13.00 uur noteerde de EOE-index, die gisteren 2,64 punten verloor op 297,28, een winst van bijna een punt.

De vraag naar Fokker was volgens een hoekman vanmorgen “opvallend groot”. De vliegtuigfabrikant steeg in afwachting van de afsluiting van de onderhandelingen met Dasa een dubbeltje op 31,20 gulden. Handelaren wezen op de sterke financiële sector waar ABN Amro al enige dagen opvalt. Vanmorgen trok het bankaandeel vier dubbeltjes aan tot 44,40 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street stond gisteren onder invloed van koopprogramma's. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot met een klein verlies van 1,89 punten op 3293,28. De beurs vertoonde de gehele dag een nerveus beeld gevoed door onzekerheden over de bedrijfsuitkomsten in het tweede kwartaal.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen verdeeld maar trokken vervolgens over een breed front aan. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 21,1 lager sloot op 2.472,6, stond omstreeks het middaguur op een winst van 15,9 punten.

FRANKFURT De handelaren op de Duitse beurs wachten nog steeds op kooporders. De weinige belangstelling voor Duitse aandelen komt uit eigen land. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 16,33 lager sloot op 1.751,18, stond omstreeks het middaguur op een winst van 5,04.

TOKIO De Japanse beurs herstelde zich gisteren onder druk van koopjesjagers. Hoop op een rentedaling zorgde daarnaast voor een gunstig sentiment. Het Nikkei-225-industrieel gemiddelde steeg bijna 249 punten of anderhalf procent tot 16.848,66.