Nieuwe formateur in Macedonië

SKOPJE, 9 JULI. In Macedonië is gisteren de nationalistische leider Ljupco Georgievski benoemd tot kabinetsformateur.

Hij moet een nieuwe regering vormen nu het Macedonische parlement de vorige regering naar huis heeft gestuurd wegens haar falen bij het verkrijgen van internationale erkenning van Macedonië. President Gligorov vroeg gisteren Georgijevski zich met de drie andere partijen in het Macedonische parlement te verstaan voor de vorming van een coalitieregering. Georgievski leidt de VMRO-DPMNE (Macedonische Revolutionaire Organisatie - Democratische Partij voor Macedonische Nationale Eenheid), met 37 van de 120 zetels de grootste partij in het parlement. Hij leidde tot dusverre de oppositie en is een van de felste critici van president Gligorov, die hij het afgelopen weekeinde bestempelde als een “pseudo-democraat en bolsjewiek” die zou moeten aftreden omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor het uitblijven van internationale erkenning van Macedonië. (Reuter)