Nationaal team behaalt afgetekende zege tegen GOS; Show van volleybalvrouwen

BEST, 9 JULI. Voor het eerst in de geschiedenis heeft de nationale vrouwen volleybalploeg met 3-0 gewonnen van de Russinnen, die tegenwoordig uitkomen onder de naam Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

Het gebeurde in Best, in het derde duel van een oefenserie. Ook daarin is de stand 3-0. Met een glimlach keek bondscoach Peter Murphy naar de uitstekende show van zijn team, dat op de Olympische Spelen opent tegen Brazilië. Murphy eiste genoegdoening voor dinsdag, toen de ploeg veel te slap was begonnen. “De warming up sloeg toen helemaal nergens op. Ik bekeek het, maar greep niet in. Woensdag hebben we besproken wat aan de hand was. Dat gebrek aan respect, dat lamlendige, gemakzuchtige, kon absoluut niet. De Russinnen zijn natuurlijk niet de eerste de besten.”

Dat blijkt al uit de cijfers. Sinds 1949 ontmoetten de teams elkaar 37 keer. Nederland won slechts acht keer - waarvan dus de laatste driemaal - maar nog nooit op een belangrijk toernooi en soms tegen een niet complete Russische ploeg. Momenteel zijn alle Oosteuropese vedetten aanwezig. Ze zijn Olympisch-, wereld- en Europees kampioen.

Volgens Murphy is een echt belangrijke zege de volgende stap op weg naar de absolute top. Bijvoorbeeld tijdens een toernooi als de Spelen, waarop Nederland als outsider geldt. Ondanks de indrukwekkende resultaten nu, blijft de trainer erbij dat Nederland zich helemaal moet richten op eerste tegenstander in Barcelona Brazilië, het enige land waartegen Nederland volgens hem een reële kans heeft in de eerste fase. De derde plaats in de groep geeft recht op een confrontatie met nummer twee uit de andere poule, met een plaats in de halve eindstrijd als inzet.

De oefenserie verloopt in ieder geval voorspoedig. Vooraf was afgesproken dat twee keer winnen heel goed zou zijn. Murphy: “Vandaag gaan we voor de vierde zege, dat zou natuurlijk ongekend zijn”, aldus de Brabantse Canadees.

Nicolai Karpol, de bondscoach van de Russinnen, raakte door de gebeurtenissen volslagen over zijn toeren. Na de eerste set haalde hij sterspeelster Smirnova al naar de kant. Ze ging met haar rug tegen een muur in de hoek staan en begon te huilen. Karpol is van de oude tijd van starre communisten, terwijl zijn pupillen proberen te wennen aan meer democratische vrijheden. Murphy zag het met medelijden aan: “Maar het zijn mijn problemen niet.”