Massa-ontslagen bij olieconcerns in VS

ROTTERDAM, 9 JULI. Grote Amerikaanse oliemaatschappijen hebben gisteren en vandaag aangekondigd op korte termijn belangrijke delen van hun personeel te ontslaan. Directe aanleiding voor de ontslagen, die 10 tot 15 procent van het totaal aan werknemers treffen, is de mondiale economische recessie die de vraag naar olie en raffinageprodukten sterk vermindert. De wat gunstiger aardolieprijzen van de laatste maanden kunnen dat effect niet opheffen.

Amoco in Chicago meldde dat zij voor het eind van 1993 8500 werknemers moet ontslaan. Het merendeel (1100) van de ontslagen zal in Chicago vallen. In 1990 en 1991 moest Amoco al 1.800 werknemers ontslaan.

Mobil (Fairfax) deelde gisteren mee dat de onderneming voor het eind van 1992 meer dan 2.000 arbeidsplaatsen zal schrappen. De ontslagen, die vooral in de secties exploratie en raffinage vallen, maken deel uit van een grootschalige herstructurering die negen maanden geleden begon.

De Californische oliemaatschappij Unocal (Los Angeles) zal 1100 banen schrappen. Unocal worstelt met een geweldige schuldenlast die ontstond toen het een poging tot overname in de jaren tachtig verijdelde. Ook Unocal is ingrijpend aan het herstructureren. (AP)