Koninklijke/Shell grootste mondiale winstmaker in 1991

De Koninklijke/Shell Groep heeft in 1991 mondiaal een omzet behaald van bijna 104 miljard dollar (178 miljard gulden).

Daarmee bezet het Nederlands-Britse olieconcern een tweede plaats in de ranglijst van 500 grootste ondernemingen ter wereld, die jaarlijks wordt opgesteld door het Amerikaanse zakenblad Fortune. De Amerikaanse autofabrikant General Motors voert de lijst aan met een jaarlijkse omzet van bijna 124 miljard dollar (212 miljard gulden).

Uitgedrukt in winstcijfers heeft Shell het in 1991 beduidend beter gedaan dan GM. Terwijl GM vorig jaar een verlies maakte van 4,5 miljard dollar, een bedrag dat nog nooit eerder door een bedrijf is gehaald, kon Shell in hetzelfde jaar 5,6 miljard dollar (9,6 miljard gulden) winst boeken. Daarmee was de Kon/Shell Groep in 1991 de grootste winstmaker ter wereld. Ook het Nederlands-Britse voedingsconcern Unilever deed het goed in 1991: gemeten naar omzet ging het bedrijf een plaats omhoog in de ranglijst, van 21 naar 20.

De meeste bedrijven die door Fortune in de top 500-lijst zijn opgenomen, hebben in 1991 slecht gedraaid. De winst is gemiddeld met 28,2 procent gedaald en het aantal verliesmakende ondernemingen is ten opzichte van 1990 meer dan verdubbeld, aldus Fortune. Duidelijk is dat de wereldwijde economische teruggang vorig jaar ook de grootste en bekendste ondernemingen wereldwijd niet onberoerd heeft gelaten.

Uit de cijfers van Fortune blijkt dat de klappen vooral in de VS en - in iets mindere mate - in Europa zijn gevallen. Behalve GM moesten ook IBM en Ford in 1991 een verlies van respectievelijk 2,8 en 2,3 miljard dollar incasseren. De dalende omzetten bij British Petroleum zorgden voor een teruggang in de ranglijst van nummer acht naar negen; British Aerospace zakte van 57 naar 60.

De Japanse bedrijven die in de ranglijst zijn opgenomen, hebben in 1991 vrijwel allemaal meer omzet behaald. De hoogstgenoteerde Japanse onderneming, Toyota, verkocht vorig jaar voor meer dan 78 miljard dollar en heeft daarmee IBM van de vijfde plaats in de lijst verdrongen. Maar volgens Fortune komt het Japanse bedrijfsleven nu in een recessie terecht, terwijl de Amerikaanse economie naar verwachting de komende maanden aantrekt.