Kastelein vrijuit na doodschieten klant

LEEUWARDEN, 9 JULI. De rechtbank van Leeuwarden heeft de 50-jarige caféhouder M. de J. uit Oosterwolde, die vorig jaar april de 27-jarige Amsterdammer C. van Eijk doodschoot, ontslagen van rechtsvervolging.

Tegen de man was een gevangenisstraf geëist van zes jaar. De man heeft in een situatie van noodweer-exces gehandeld, aldus de rechtbank. De kastelein werd al maanden bedreigd en mishandeld door de familie van Van Eijk, omdat hij in een rechtzaak een belastende verklaring tegen diens broer had afgelegd. Op de bewuste avond gaf het slachtoffer, die in gezelschap was van twee vrienden, De J. een kopstoot en een aantal vuistslagen. De hevig bloedende kastelein week daarop terug, trok een pistool uit zijn broekzak en schoot één maal op Van Eijk. De rechtbank acht het van beslissende betekenis “dat het slachtoffer op een zodanige wijze is mishandeld dat van geen enkel mens kan worden gevergd dat hij daartegen bestand is.” De Oosterwoldiger werd wel tot een geldboete van 5.000 gulden en een maand voorwaardelijke celstraf veroordeeld wegens verboden wapenbezit.