In China worden anderhalf miljoen meisjes "vermist'

WASHINGTON, 9 JULI. Zeker anderhalf miljoen meisjes, die statistisch gezien tussen 1985 en 1987 in China geboren zouden moeten zijn, ontbreken in officiële tellingen. Volgens deskundigen in de Verenigde Staten zijn de meisjes vermoedelijk na hun geboorte aan hun lot overgelaten of gedood.

Judith Banister, hoofd van de afdeling China van het Amerikaanse Bureau Bevolking zegt in een gisteren verschenen rapport dat in China in de gepeilde periode op 100 meisjes 113 jongens werden geboren. Normaal gesproken worden overal ter wereld iets meer jongens dan meisjes geboren, maar groter dan 100 meisjes op 105 of 106 jongens mag de verhouding statistisch gezien niet zijn.

Volgens Banister doen Chinese vrouwen veel meer aangifte van geboortes van jongens dan van meisjes. Dit betekent dat zij de geboorten van levendgeboren meisjes verzwijgen. Het "probleem' van geboren meisjes dateert van ver voor het communisme. Boeren zien meisjes van oudsher als "nutteloos'.

Waar de meisjes blijven kon Banister niet aantonen; haar analyse wijst er wel op dat het sterftecijfer van pasgeboren meisjes in de jaren zeventig en tachtig onverklaarbaar veel hoger lag dan dat van jongetjes. Als kinderen eenmaal ouder zijn dan één jaar, dan hebben meisjes een hogere levensverwachting: 72 jaar, dan jongens: 68 jaar.

Behalve het zonder pardon doden van meisjes krijgen Chinese meisjes minder eten en aandacht dan jongens. Vooral in arme delen van het land sterven meer meisjes dan jongens voor hun eerste verjaardag. Sommige zwangere vrouwen zouden abortus plegen wanneer zij uitvinden dat de foetus een meisje is. (AP)