Hoogovens versnelt reorganisatie

ROTTERDAM, 9 JULI. Het Nederlandse staalbedrijf Hoogovens verscherpt en versnelt de lopende reorganisatie onder druk van de moordende concurrentie op de Europese staalmarkt. De bezuinigingen moeten tot en met 1995 meer opbrengen dan de voorgenomen 500 miljoen gulden en er verdwijnen meer banen dan het oorspronkelijke aantal van 2.500.

“De marktomstandigheden hebben de urgentie van onze plannen duidelijk vergroot. De kans is groot dat wij in 1995 meer bereiken dan wij hadden gedacht”, zegt ir. M. van Veen, lid en per 1 januari 1993 ook voorzitter van de raad van bestuur. Vorig leed Hoogovens een verlies van 51 miljoen gulden (op een omzet van 8,1 miljard) na in 1990 nog bijna 300 miljoen gulden te hebben verdiend (met een omzet van 8,4 miljard). De omvang van de investeringen werd dit voorjaar om die reden drastisch gesnoeid.

Hoogovens is in 1990 begonnen met het zogeheten Masterplan, dat het Nederlandse staalbedrijf bij de efficiëntste van Europa moet brengen. Om de prijs van een ton staal terug te brengen van 480 naar 380 gulden (de prijs van het goedkoopste staalbedrijf in Europa, het Franse Usinor Sacilor), wil Hoogovens in 5 jaar tijd 500 miljoen gulden bezuinigen. Het aantal banen moet in 1995 via natuurlijk verloop zijn teruggebracht met 2.500, gemiddeld 500 per jaar.

Volgens Van Veen, de geestelijke vader van het Masterplan, ligt Hoogovens ruim voor op dat schema. In 1991 lag de besparing met 150 miljoen gulden ruim boven de geplande 100 miljoen. “Ook dit jaar besparen wij 150 miljoen gulden. Van de 15.000 banen die er begin dit jaar waren zijn er eind dit jaar 14.000 over”, verwacht Van Veen.

De extra bezuinigingen zijn noodzakelijk door de prijzenslag op de Europese staalmarkt, die de staalprijs sinds 1989 al met 30 procent heeft verminderd en de marges bijna heeft weggevaagd. Het overaanbod wordt behalve door de aarzelende economie en de structurele overcapaciteit ook veroorzaakt door de dumping van goedkoop staal uit Oost-Europa en het wegvallen van de exportmarkt in de voormalige Sovjetunie.

Bestuurder J. Schalkx van de Industriebond FNV is sceptisch over een verscherping van de bezuinigingen: “Je kunt een sinaasappel wel eindeloos uitknijpen, maar dan houd je droog vruchtvlees over. Het enige wat ik weet is dat aan 250 werkenemrs is gevraagd of zij vervroegd willen uittreden en dat is nog lang geen aantal van 1.000”.

    • Karel Berkhout