Grundig lijdt verlies door consumentenelektronica

NEURENBERG, 9 JULI. Grundig, de Duitse fabrikant van consumentenelektronica heeft de malaise in de markt voor audio- en videoprodukten het afgelopen boekjaar moeten bekopen met een verlies van 19 miljoen mark. Ook in het lopende boekjaar, 1992/1993, verwacht de onderneming in de rode cijfers te blijven. Eerder deze week kondigde de fabrikant, die voor 31,6 procent in handen is van Philips, al aan in het komende anderhalf jaar drieduizend arbeidsplaatsen te zullen schrappen.

Vorig boekjaar noteerde het bedrijf, waar 20.400 mensen werkzaam zijn, nog een nettowinst van 190 miljoen mark. De omzet daalde in het afgelopen jaar met zeven procent tot 4,24 miljard mark.

Terwijl een groep van zestig Grundig-werknemers zijn ongenoegen over de voorgenomen personeelsinkrimping buiten luid kenbaar maakte, schetste bestuursvoorzitter P.D. Harmsen tijdens de jaarlijkse persconferentie een weinig rooskleurige toekomst voor het bedrijf. Op de middellange termijn, zo hield Harmsen zijn gehoor voor, mag in de markt voor consumentenelektronica geen grote groei meer verwacht worden. Kostenbeperkingen en een nieuwe technologie moeten het Duitse bedrijf door de komende drie tot vijf jaar loodsen.

Voor de tweede helft van dit jaar voorspelde Harmsen een verdere daling van omzet en produktie. De komende zes maanden zijn er met uitzondering van de introductie van de digitale compactcassette (DCC) geen nieuwe produkten te verwachten die de neergaande trend kunnen ombuigen.

Felle prijsconcurrentie van fabrikanten uit het Verre Oosten, een enigszins verzwakte Duitse economie en verzadiging van de inhaalvraag uit de nieuwe Duitse deelstaten - die de Grundig-omzet vorig jaar een aanzienlijke impuls bezorgde - waren gezamenlijk verantwoordelijk voor een omzetdaling van negen procent in de divisie waar tv's, audio- en videoprodukten worden gemaakt.

Met een omzet van 3,76 miljard mark is consumentenelektronica verreweg de grootste afdeling van het Duitse bedrijf. De kleine divisie voor industriële elektronica wist de omzet bijna te handhaven op 154 miljoen mark, terwijl elektronica voor de kantooromgeving bij een omzetstijging van twaalf procent voor een heel klein lichtpuntje zorgde. De onderneming zal proberen gedwongen ontslagen te voorkomen.