Goedkoop eten in stijl

Restaurant The Odeon, 145 West Broadway, Tribeca, New York City. Lunch alleen door de week, diner dagelijks van 19-24u. Geen pijpen en sigaren. Reserveren 09-212 233 0507

Eerst reserveren bij restaurant The Odeon en dan een wandeling van een stief kwartiertje door SoHo om de eetlust op te wekken. De start is op de hoek van Broadway en Prince, waar onlangs het SoHo-filiaal van het Guggenheim Museum voor publiek is opengesteld. De route door Prince Street leidt langs galeries en ook als je linksaf slaat naar West Broadway vind je talloze galeries. Daartussen hebben zich kleine winkeltjes genesteld, veel restaurants en bars met terras. Alleen hier, en op enkele plaatsen in Greenwich Village, is de dichtheid van terrasjes in New York City zo groot. Wie ergens wil neerstrijken moet vroeg van huis want al om zes uur "s avonds begint het druk te worden.

Waar 6th Avenue (The Avenue of the Americas) Houston Street kruist, steek je recht over, het plantsoentje negerend. Zoals bekend staat SoHo voor South of Houston Street. Het gedeelte dat iets zuidelijker ligt heet TriBeCa, Triangle Below Canal Street. Restaurant The Odeon ligt in Tribeca, op de hoek van Thomas Street.

Het restaurant werd veertien jaar geleden geopend en was onmiddellijk een succes. Maar wat in is, raakt ook weer uit. Dus leidde The Odeon een paar jaar een onopvallend bestaan. Met het inzakken van de kunstmarkt twee jaar terug begon voor The Odeon een nieuwe opleving. Op uitjes moest worden beknibbeld maar goedkoop in stijl eten kon nog wel, en The Odeon is daar het geschikte restaurant voor. The Odeon heeft door het vele bruine hout in het interieur iets chics maar is allesbehalve stijf. Bekijk de prijzen en dan is duidelijk waarom het een goede keus is. Je kan ruim zitten, er is geen hinderlijk harde muziek en slechts gedempt geroezemoes van andere bezoekers.

“Hier komen geen B&T-people,” zegt een vaste klant van het restaurant en dat is kennelijk een pre. B&T staat voor bridge & tunnel, en de mensen die dat epitheton krijgen zijn bezoekers uit New Jersey, de staat die vanuit Manhattan gezien aan de overkant van de Hudson River ligt. Bezoekers van The Odeon zijn arty people. Galeriehoudster Mary Boone van de gelijknamige galerie op West Broadway zit te eten als ik binnenkom, evenals de literair agent van Fay Weldon en de hoofdrolspeler in de Broadwaymusical-uitvoering van Cabaret.

Het menu in The Odeon biedt een mengeling van Amerikaanse en Europese gerechten met een licht Italiaans accent. Er zijn specialiteiten van de dag, zoals koude tomaten-bietensoep en haricots verts met venkel en soppressata, een Italiaanse zoetige worst. Als hoofdgerecht is er goed gegrilde varkenslende met zucchini en rode paprika. De zucchini past uitstekend bij het gegrilde varkensvlees. Toetjes zijn er te over, en natuurlijk ontbreekt ook de hamburger niet. Voor nog geen $ 40.00 kun je in The Odeon goed eten. Bij de prijs is een glas wijn, koffie en vijftien procent fooi inbegrepen.

    • Lucas Ligtenberg