Gemeente schrapt uitkering voor "onwillige' schoolverlater

HELDEN, 9 JULI. De Noordlimburgse gemeente Helden geeft schoolverlaters die seizoenwerk in tuinbouw of horeca weigeren geen bijstandsuitkering meer. Dat heeft het Heldense college van B en W deze week besloten.

Het gemeentebesluit komt voort uit het beleid om “kansrijken op de arbeidsmarkt, waartoe schoolverlaters behoren, harder aan te pakken”, aldus CDA-wethouder A. Kersten (sociale zaken). Hij vindt dat middelbare scholieren die gedurende hun opleiding graag vakantiewerk doen in tuinbouw en horeca, dat na het behalen van hun diploma gewoon moeten voortzetten. “Nu gaan ze vaak met het geld van de Sociale Dienst op vakantie. Daar zijn de sociale voorzieningen toch niet voor?”, aldus Kersten.

“Er is wel heel veel vraag naar seizoensarbeid”, aldus Kersten. “Mijn stelling is: mensen hebben pas recht op een uitkering als er echt geen werk is.” De werkloosheid in Helden bedraagt 3,7 procent.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken mogen gemeenten ten aanzien van schoolverlaters het begrip "passende arbeid' flexibeler hanteren dan voor werklozen met werkervaring. “In de richtlijnen voor het uitvoeren van het de werkloosheidswet en bijstandswet is niet in detail vastgelegd wat passend werk is. Daarin is enige vrijheid aan de gemeenten gelaten, zodat die maatwerk kunnen leveren, aangepast aan de lokale arbeidsmarkt”, aldus de woordvoerder.