Geen wereldrecords in Grand Prix atletiek Lausanne; Extra verzekering overbodig

LAUSANNE, 9 JULI. De organisatoren van de atletiek Grand Prix in Lausanne, die bijna twee miljoen gulden te besteden hadden, konden de extra premies voor wereldrecords op zak houden. Om die extra kosten te dekken was overigens een verzekering afgesloten bij Lloyds in Londen. De Russin Ljoedmilla Bogatsjeva, die een poging had aangekondigd op de mijl, stortte in de slotfase in. Het te hoge aanvangstempo werd haar noodlottig. Het wereldrecord van de Roemeense Paula Ivan (4.15,61) bleef buiten bereik: 4.21,30. Een verbetering had Bogatsjeva, die de beste tijd van het jaar op de 1500 meter heeft staan, een kleine 30.000 gulden opgeleverd.

De Surinaamse atlete Laetitia Vriesde eindigde als vijfde op de mijl in 4.30,45. Ellen van Langen werd achtste in 4.31,88. Tegenvallend was ook de verrichting van Han Kulker op de 1500 meter. De Nederlander kon de versnelling in de laatste ronde niet volgen, zette Barcelona uit het hoofd en stapte uit de baan.

Ook voor de 5000 meter hoefde de portemonnee niet extra ver open. De Keniaan Yobes Ondieki had in de slotfase te weinig tegenstand of hulp voor een geslaagde aanval op de vier jaar oude toptijd van de Marokkaan Said Aouita (12.58,39). Ondieki kwam ruim vijf seconden te kort voor de uitgeloofde bonus van 75.000 dollar: 13.03,58. Zijn landgenoot Omwoyo ging tien tellen later als tweede over de streep. Chelimo en Sang, ook al uit Kenya, vielen tegen, net als de Marokkaan Boutayeb die met 13.35,02 niet verder dan de vijfde plaats kwam.

Polstokhoogspringer Sergej Boebka ging vergeefs op jacht naar zijn 31ste wereldrecord. Hij gooide de lat op 6,12 meter tot drie keer toe af. De oudste Boebka won wel met een hoogte van 5,90 meter en gaat zich nu richten op de Spelen. Datzelfde, en ook met een gerust hart, doet de Zwitserse kogelstoter Werner Günthor. Hij won met een hoopgevende afstand van 21,61 meter. Het hinkstapspringen werd verrassend gewonnen door de GOS-atleet Leonid Volotsjin: 17,36 meter. Hij bleef favoriet Mike Conley één centimeter voor.

De Nigeriaanse sprinter Olapade Adeniken nam in Lausanne revanche op zijn Britse concurrent Linford Christie voor de nederlaag van zaterdag in Oslo. De snelle Afrikaan liep de 100 meter met lichte rugwind in 10,06 seconden. Europees kampioen Christie flitse een honderdste seconde later over de eindstreep. Na 70 meter zag het er nog naar uit dat Christie, die een uitstekende start had, gemakkelijk zou winnen. Adeniken, die vorige week in Stockholm ook de Amerikaanse nummer één Dennis Mitchell versloeg, maakte de achterstand in de slotfase goed. De finishfoto wees hem als winnaar aan. De Canadees Bruny Surin werd derde in 10,12.

De Duitse verspringster Heike Drechsler mag incidenteel dan eens een nederlaag lijden in de aanloop naar de Olympische Spelen, de kans dat ze in Barcelona naast het erepodium stapt is niet erg groot gezien de vorm die ze in Zwitserland etaleerde. De 27-jarige Drechsler evenaarde, geholpen door een zuchtje wind (0,4 m/s), haar eigen nationale record, dat al vier jaar op 7,48 meter staat. Het was tevens de beste wereldseizoenprestatie. Het wereldrecord ligt slechts vier centimeter verder.

Merlene Ottey, die nog altijd wacht op winst in een belangrijk titeltoernooi, lijkt in Barcelona eindelijk te kunnen scoren. De Jamaicaanse won de 200 meter in 22,18. De Amerikaanse Juliet Cuthbert, die met voorsprong de bocht uitkwam, werd tweede in 22,35.

Ton Baltus en Leon Haan slaagden er in Lausanne niet in zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Baltus kwam in de B-loop van de 800 meter overigens heel dicht in de buurt van de limiet die op 1.45,90 was gesteld. Hij finishte in 1.46 precies. Haan deed met 1.46,07 nauwelijks voor hem onder. Het was hun laatste mogelijkheid tickets voor Barcelona te verwerven.