Foto: DEERSUM - Een tien meter hoge "energiemast' ...

Foto: DEERSUM - Een tien meter hoge "energiemast' laat de 150 inwoners van het Friese dorp Deersum, tussen Sneek en Leeuwarden, zien hoe het met de energievoorziening is gesteld.

Een windturbine en een biogasinstallatie voorzien het dorp sinds 1987 mede van energie. De paal heeft drie gekleurde schijven die oplichten al naar gelang de hoeveelheid energie die het dorp verbruikt. Licht de rode schijf op, dan gebruiken de dorpelingen meer stroom dan de windmolen en de biogasinstallatie opwekken. Bij groen licht wordt er energiezuinig "gedraaid'. De stroom die over is, wordt dan geleverd aan het openbare net. De gele schijf brandt wanneer er evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt wordt. Deersum was in 1987 het eerste dorp waar in het kader van een EG-project uit koeiemest biogas werd gemaakt. Het gas drijft een turbine aan. De Stichting Energievoorziening Deersum wil binnenkort een tweede project beginnen: het opwekken van energie uit vergisting van groente-, fruit- en tuinafval. (Foto Sake Elzinga)