"Er zijn 27 aandelen Cindu aangeboden'

De ramp bij het chemiebedrijf Cindu in Uithoorn heeft nauwelijks invloed gehad op de beurskoers van de onderneming. Welgeteld 27 aandelen werden gisteren aangeboden voor verkoop. Er was alleen geen belangstelling van koperszijde dus ging er niets om in het fonds. De koers verloor echter wel twee gulden omdat, zoals handelaren het uitdrukten, “er gewoon een lagere prijs werd neergezet”.

Van de bijna 720.000 uitstaande gewone aandelen van Cindu International is amper zes procent vrij verhandelbaar op de Amsterdamse effectenbeurs. De rest is in de vaste handen van de Belgische zakenman C. Wilford. De Belg heeft weliswaar een belang van ruim 94 procent in Cindu, maar bezit nauwelijks echte macht om iets te doen. Het Cindu management verwaterde kort nadat de Belg het pakket in 1990 had overgenomen van Begemann-topman Joep van den Nieuwenhuyzen, met de uitgifte van preferente aandelen het belang van Wilford tot iets meer dan de helft. Maar Wilford sloeg terug door als commissaris het bestuur van de onderneming de preferente aandelen te laten intrekken.

De koers van Cindu fluctueerde ondanks de kleine omzetten het afgelopen halfjaar veertig gulden. Het laagste punt lag begin dit jaar, op 2 januari, op 130 gulden. Twee weken later was het aandeel 170 gulden waard. Die fikse koersstijging kwam door de handel in een paar aandelen tot stand. “Begin dit jaar zat er iemand "short' in aandelen Cindu. Het ging maar om een paar stukjes. Toen dat gerucht door de handel ging, vloog de koers plotseling omhoog”, legt een handelaar uit.

Dat de koers van Cindu gisteren na de ramp niet kelderde, is niet verwonderlijk. “Op stakingen wordt ook nooit verkocht. Alleen de uitkomst van dergelijke toestanden is voor de onderneming van belang”, legt een handelaar uit. “Zo is het ook met deze ramp. Het is nu nog niet te overzien wat dit voor Cindu betekent, dus houden de weinige aandeelhouders hun stukken gewoon vast”, vult een collega aan. Volgens analisten is het aardiger om op dit moment te kijken naar de verzekeringsmaatschappijen die door deze ramp een flinke som geld uit moeten keren. Bij de beursgenoteerde verzekeraars was vandaag nog niemand in paniek. En de koers van Cindu bleef vanmorgen liggen op 136 gulden. De omzet was nihil.

    • Max Christern