Duizenden soldaten naar Sardinië wegens ontvoering jongetje

ROME, 9 JULI. Enkele duizenden Italiaanse soldaten zullen naar Sardinië gaan om daar te helpen bij de speurtocht naar de ontvoerders van een achtjarig jongetje van Belgisch-Arabische afkomst dat een half jaar geleden is ontvoerd.

Officieel komen de militairen om oefeningen te houden, maar het is duidelijk dat hun belangrijkste taak is de politie te helpen bij de zoekacties in het onherbergzame berggebied in de omgeving van Nuoro, waar de ontvoerders waarschijnlijk hun schuilplaats hebben.

“We zullen brigades sturen en hun aanwezigheid in bepaalde gebieden zal een betere controle van het gebied mogelijk maken”, zei minister van defensie Salvo Andò. “Het is een manier om te laten zien dat de staat aanwezig is.”

De ontvoering van de achtjarige Farouk Kassam heeft grote verontwaardiging gewekt. Zijn ontvoerders hebben vorige maand een stuk van zijn oor afgesneden en dat naar zijn ouders gestuurd met de boodschap dat hun zoon in stukken zou worden gesneden als het gevraagde losgeld niet werd betaald. Volgens persberichten eisen de ontvoerders zeven miljard lire, 11,5 miljoen gulden.

Farouks vader Fateh Kassam, eigenaar van een luxe-hotel in Porto Cervo aan de Costa Smeralda, een van de meest exclusieve delen van de Sardijnse kust, zegt dat hij zoveel geld niet heeft. Hij is een volgeling van prins Karim Aga Khan, een van de rijkste mensen ter wereld en geestelijk leider van de Ismaili moslims. De Aga Khan is de drijvende kracht geweest achter de ontwikkeling van de Costa Smeralda.

De justitie heeft beslag gelegd op de bezittingen van Fateh Kassam, een Belg van Arabische afkomst, om te voorkomen dat het losgeld wordt betaald. Deze maatregel is mogelijk onder een nieuwe wet die vorige jaar is aangenomen om een hardere lijn te volgen bij de regelmatig voorkomende ontvoeringen.

Het bericht over de komst van tussen de vier- en vijfduizend militairen is met grote scepsis ontvangen in Sardinië. In 1988 heeft een vergelijkbare actie in de Calabrese regio Aspromonte, een ander berucht broeinest van ontvoerders, geen resultaat opgeleverd.

Op beschuldigingen vanuit Sardinië dat dit een militaire bezetting dreigt te worden, heeft generaal Goffredo Canino, stafchef van het leger, geantwoord dat de soldaten politie en carabinieri zullen helpen en niet hun taken zullen overnemen. De meeste soldaten die naar Sardinië worden gestuurd, zijn dienstplichtigen.

    • Marc Leijendekker