Duitsland: CVSE moet nu laten zien wat ze waard is

HELSINKI, 9 JULI. “Het moet nu duidelijk worden dat de CVSE iets presteren kan.” Zo motiveerde de Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, vanmorgen het voorstel van het collectieve voorzitterschap van de Conferentie over Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE) om op korte termijn honderd blauwhelmen naar de Armeense enclave Nagorny Karabach te sturen.

Inmiddels zijn er meer plannen voor onderzoeksmissies naar Moldavië, Zuid-Ossetië, Kosovo en Vojvodina.

De CVSE-trojka, die bestaat uit de ministers van buitenlandse zaken van Duitsland, Tsjechoslowakije en Zweden, besloot de afgelopen nacht het voorstel over Karabach aan de CVSE voor te leggen. Hoewel de samenstelling van de missie nog onduidelijk is, zou deze het karakter moeten hebben van een VN-missie. Dat zou Duitse deelname in beginsel mogelijk maken. “De CVSE is vooral geschikt voor pre-crisissituaties om conflicten in te dammen, terwijl NAVO of WEU te hulp geroepen kunnen worden als een crisis daadwerkelijk tot uitbarsting is gekomen”, aldus de Duitse minister, die daaraan toevoegde “meer NAVO bij de Amerikanen, meer WEU bij de Fransen”. Daarmee doelde Kinkel op het streven van de CVSE om door vaststelling van het Helsinki-document 2 deze organisatie om te vormen van politiek praatforum naar effectieve veiligheidsorganisatie, die in voorkomende gevallen optreedt om de vrede te bewaren of te herstellen.

Premier Lubbers, zevende in de lijst van 51 staatshoofden en regeringsleiders die vandaag en morgen de tweejaarlijkse top van de CVSE toespreekt, zei vanmorgen: “Wij moeten het vermogen van de CVSE om conflicten te voorkomen en crises te beheersen aan beide zijden van het spectrum versterken: zowel door "early warning' als door vredesbewarende operaties.” Lubbers betoonde zich ingenomen met de aanvaarding door de CVSE van het Nederlandse voorstel voor een Hoge Commissaris van Nationale Minderheden. Hij sprak de hoop uit dat de komende weken een geschikte kandidaat voor deze post kan worden gevonden. In diplimatieke kringen circuleert de naam van de Poolse minister van buitenlandse zaken Skubiszewski. “Een innemende man, die prestige geniet en zijn talen spreekt en binnenkort zonder baan zit”, zo werd hij vanochtend nog getypeerd in Helsinki. Maar hij is niet de enige kandidaat. Inmiddels is duidelijk dat Skubiszewski minister blijft.

In het omvangrijke Helsinki-document wordt nadrukkelijk steun uitgesproken voor het door premier Lubbers voorgestelde Europese energiehandvest.