Beursbestuur stopt handel certificaten Homburg

ROTTERDAM, 9 JULI. De handel op de effectenbeurs van certificaten van vleesfabriek Homburg (onder andere Kips Leverworst) in Cuijk is vanochtend verboden. Pas na een bericht van het bedrijf op maandag 13 juli mag de handel hervat worden, zo heeft de commissaris van de notering meegedeeld.

Gisteren was Homburg het meest verhandelde fonds op de parallelmarkt (34.335 stuks werden aan- en verkocht). De koers daalde van 35 naar 34 cent.

Het bestuur van Homburg heeft herhaalde malen gunstige voorspellingen gedaan die anders uitpakten. Plotseling bleek er in 1991 een verlies geleden te zijn van 25 miljoen gulden, na een verlies van 5 miljoen gulden in 1990.

Om zich financieel te kunnen versterken heeft Homburg van de aandeelhouders op de jaarvergadering van 29 juni gedaan gekregen de aandelen af te stempelen van een gulden tot tien cent en het maatschappelijk kapitaal te verhogen van 4 tot 10 miljoen gulden. Een jaarverslag is er nog niet. De directie heeft toestemming gekregen het verslag drie maanden later te publiceren dan in de statuten staat.

Als gevolg van de aanhoudende verliezen en voorzieningen heeft Homburg meegedeeld dat het garantievermogen is gedaald van 35 miljoen gulden eind 1990 tot 19 miljoen gulden eind vorig jaar, een kwart van het balanstotaal. De omzet verminderde van 229 tot 166 miljoen gulden.

Op 14 juni 1991 voorspelde Homburg-directeur drs. H. van der Kaaden op de aandeelhoudersvergadering dat op een herstel in het tweede kwartaal werd gerekend. Over het eerste half jaar werd een verlies van 9 miljoen gulden geboekt. In september voorspelde Van der Kaaden een "substantiële verbetering' in het tweede halfjaar 1991. Het werd uiteindelijk een verlies van 19 miljoen gulden over vorig jaar.