Atoomspion Khan verbleef vier dagen in Nederland

ROTTERDAM, 9 JULI. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft de Pakistaanse atoomspion dr. Abdul Qadr Khan “op strikt humanitaire gronden” toestemming gegeven vier dagen in ons land te verblijven, omdat zijn schoonvader ernstig ziek zou zijn. Khan is gisteren weer vertrokken. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie desgevraagd meegedeeld. Hij kon niet zeggen of Khan via Schiphol danwel per auto vanuit Bergen op Zoom, waar zijn schoonvader woont, ons land heeft verlaten.

Khan werd in 1983 door de rechtbank in Amsterdam bij verstek veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens diefstal van gegevens over de verrijking van uranium bij Ultra-Centrifuge Nederland (UCN) in Almelo. Met deze informatie zou Pakistan de zo fel begeerde "islamitische bom' hebben kunnen maken.

Het gerechtshof in Amsterdam sprak Khan in 1985 in hoger beroep vrij, omdat in de strafvervolging procedurefouten waren gemaakt. Khan is in de loop der jaren opgeklommen tot directeur van de voor fabricage van kernwapens bestemde opwerkingsfabriek in het Pakistaanse Kahuta.

Eind december 1988 werd Khan bij toeval aangehouden in Bergen op Zoom tijdens een verkeerscontrole. Hij had toen een paspoort van een diplomaat bij zich dat de argwaan wekte van de politie. Op last van justitie werd hij nog diezelfde dag, 24 december, het land uitgezet.

Pag.3: Spion in '75 vertrokken

Abdul Qadr Khan werd op 1 april 1936 in Pakistan geboren. Hij kwam in 1963 naar Nederland waar hij tot 1967 studeerde aan de TH in Delft.

Na zijn studie was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de afdeling Metaalkunde van de Delftse hogeschool. Zijn promotie-onderzoek verrichtte hij aan de Universiteit van Leuven waarna hij in 1972 in dienst trad van het Fysisch Dynamisch Onderzoekslaboratorium (FDO) in Amsterdam.

FDO ontwikkelde destijds voor het Nederlands-Duits-Britse consortium Urenco zogenoemde frequentie-omzetters die essentieel zijn voor de vervaardiging van verrijkt uranium met behulp van de centrifuge-methode. Voor zijn werk bij het FDO verbleef Khan in 1974 ruim twee weken in de fabriek van Ultra-Centrifuge Nederland (UCN) in Almelo. Eind 1975 verliet Khan ons land nadat binnen het FDO verdenkingen waren gerezen tegen zijn neven-activiteiten. De Amerikaanse omroepmaatschappij CBS onthulde in juli 1978 dat Pakistan de atoombom kon maken mede dankzij door Khan uit Nederland gesmokkelde informatie.