Volleybalsters tot "best iets leuks' in staat in Barcelona

DIEREN, 8 JULI. De volleybalsters van de nationale ploeg brengen Peter Murphy soms in extase. Winst op het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) is zelfs geen nieuwtje meer. Na de zege van maandag in Cuyk volgde een dag later opnieuw een stuntje in Dieren tegen de olympisch kampioen: 3-2 (5-15, 15-13, 15-10, 3-15 en 15-13). In een wisselvallig duel was de mentale veerkracht aan Nederlandse zijde ongekend.

Bondscoach Murphy zag gisteravond in Dieren een compleet ander GOS-team aan het duel beginnen dan een dag eerder in Cuyk, waar de vermoeid ogende tegenstander met 3-1 werd afgetroefd. De gasten waren nu wel bij de les, de vrouwen van Murphy aanvankelijk niet. De basis - Weersing, Boersma, De Jong, Brinkman, Gleis en speelverdeelster Crielaard - maakte een suffe indruk, hetgeen binnen enkele minuten tot een flinke afdroger leidde (5-15).

De coach paste de ploeg aan en kreeg in het vervolg van het duel het gelijk aan zijn zijde. Met Koenen op de plaats van Crielaard en Machovcak voor Brinkman werd het juiste spoor weer gevonden. Het duel kreeg meer inhoud en Nederland meer succes.

“Onvoorstelbaar dat je ondanks die slechte start toch nog in staat bent de wedstrijd een andere draai te geven. Dat is de winst van deze ontmoeting. De ploeg heeft een enorme mentale veerkracht getoond”, aldus Murphy, die ook wel weet dat oefenwedstrijden weinig zeggen. “De Olympische Spelen zijn een andere wereld. Maar je moet dit soort ploegen eerst in deze wedstrijden verslaan en dan op grote titeltoernooien. Andersom gaat gewoon niet.”

Over drie weken staan in Barcelona de Braziliaanse volleybalsters als eerste tegenstanders tegenover Oranje. De aanloop naar het olympische evenement is kort geweest, is de mening van Peter Murphy. Half april startte de voorbereiding, maar de groep was pas op 20 mei compleet toen Henriëtte Weersing vanuit Italië overkwam. “Ik had de groep liever twee maanden langer bijeen gehad. Het is moeilijk een hoog niveau te bereiken en nog zwaarder dat peil te handhaven. Nu loopt alles door elkaar. Spelen, trainen, spelen, trainen. Dat is niet de juiste manier”, aldus de bondscoach.

In de eerste twee wedstrijden van de oefencampagne tegen het succesvolste landenteam van de laatste jaren bleek de zware inspanning van de laatste maanden Nederland in elk geval meer "body' te hebben gegeven. Verdedigd en blokkerend won de ploeg aan kwaliteit. De aanvalskracht van Weersing geeft de nummer twee van Europa dat beetje extra om het de toplanden moeilijk te maken. Dat bleek vorige maand tijdens een stage in Azië, waar het sterker geachte Japan werd verslagen.

Tegen het GOS, dat de afgelopen jaren de Europese, wereld- en Olympische titel veroverde, werd aangetoond dat de groep boven zichzelf kan uitstijgen. De topploeg is in Nederland met de sterkste selectie, die voornamelijk uit speelsters van Sverdlovsk bestaat. Met de 16-jarige Artamonova als grootste talent. De formatie van coach Karpol, die aan de zijlijn bij elke fout de indruk maakt compleet over zijn toeren te zijn, zakte na een uitstekend begin weg naar een ongekend laag niveau.

De overwinningen hebben Murphy bewust gemaakt dat zijn ploeg in staat is voor uitschieters te zorgen. “Al beginnen we in Barcelona natuurlijk wel als complete outsider. Met deze overwinning krijgen we wel meer vertrouwen, zodat we tegen Brazilië, China en Cuba best iets leuks zullen laten zien.”