Volksfeestje na winst voetbalteam Z-Afrika

DURBAN, 8 JULI. Doornat van de regen waren de 25.000 supporters in het Durban's Kings Stadium. Dat kon de pret echter niet drukken. De massa vierde uitbundig de overwinning van de Zuidafrikaanse voetbalploeg in de eerste wedstrijd sinds 28 jaar. Kameroen, de verrassing van het laatste wereldkampioenschap, werd met 1-0 verslagen. “We zullen de wereld in vuur zetten”, kondigde de bondscoach van Zuid Afrika, Stanley Shabalala, na afloop met tranen in de ogen aan.

Volgens Shabalala zijn de Zuidafrikanen door de sportboycot niet in paniek geraakt. “We hebben echt niet stil gezeten en rustig op deze dag zitten wachten.” Acht van de elf basisspelers van Zuid-Afrika waren zwart. Spelers van beide ploegen droegen tijdens de wedstrijd armbanden met de het opschrift "vrede en democratie' en hielden na het beginsignaal een minuut stilte ter nagedachtenis van de 43 overleden zwarten in Boipatong.

Zuid-Afrika speelde verzorgd voetbal. De thuisploeg had met name in de beginfase een overwicht. Toch werd het winnende doelpunt pas in de tachtigste minuut gemaakt. Middenvelder Doctor Khumalo benutte een strafschop nadat Bertin Ebwewe de bal met de hand had geraakt in het strafschopgebied. Bij Kameroen speelde WK-held Roger Milla mee. Hij werd goed bewaakt door de Zuidafrikaanse verdedigers. Na de wedstrijd bestormden de fans het veld, omhelsten de spelers van Zuid-Afrika en droegen ze op de schouders over het veld.

Zuid-Afrika en Kameroen voetballen deze week nog twee keer tegen elkaar, morgen in Kaapstad en zaterdag in Johannesburg. (Reuter)