Verkoop pakket BBL aan bank Luxemburg tegenslag voor ING

ROTTERDAM, 8 JULI. De Raad van Bestuur van de Banque Internationale a Luxembourg (BIL) heeft gisteren besloten een miljoen aandelen te verwerven in de Bank Brussel Lambert (BBL). Dat komt overeen met 5,7 procent van het kapitaal, met een beurswaarde van 3,5 miljard franc (185 miljoen gulden). BBL is de op een na grootste bank van België. De BIL is een dochteronderneming van de Belgische bank Gemeentekrediet. Deze financiële instelling houdt al een direct belang in BBL.

De transactie wordt door Belgische waarnemers gezien als de eerste stap in een poging van de Belgische financiële wereld om BBL te behoeden voor een overname door een buitenlandse partij. Zowel Internationale Nederlanden groep (ING) als de Franse verzkeraar UAP azen op BBL. Internationale Nederlanden Groep bouwde sinds eind vorig jaar een indirect belang in BBL op van 9 procent. Het Nederlandse financiële concern was dit voorjaar in onderhandeling met de Belgische ondernemer Albert Frère, de voorzitter van de Groep Brussel Lambert, die grootaandeelhouder is van BBL. Naar verluidt zou een overname van een pakket van 5,7 procent in BBL deel van de besprekingen hebben uitgemaakt. De besprekingen bleven toen zonder resultaat.

Volgens Belgische bronnen kiest Frère met de verkoop van het pakket aandelen aan BIL nu voor een “Belgische oplossing” voor de zeggenschap in BBL. Op termijn zou het de bedoeling zijn dat Groep Brussel Lambert en Gemeentekrediet/BIL ieder 17,5 procent van de aandelen in BBL bezitten. Volgens berichten in de Belgische media wordt Frère in deze “Belgische oplossing” gesteund door de Belgische Nationale Bank, die tegen de overname van BBL door een buitenlandse partij zou zijn.

Op 15 juli komt de Raad van Bestuur van BBL in een buitengewone zitting bijeen om over de toekomst van de BBL te praten. Of daar ook vertegenwoordigers van ING of de Belgische dochtermaatschappij De Vaderlandsche bij aanwezig zijn, wilde een woordvoerder van ING niet bevestigen. Ook op de consequenties van de verkoop van het pakket aandelen voor de Belgische strategie van ING wilde de woordvoerder niet ingaan.