Spanje eist vergoeding voor schade door Franse blokkades

MADRID, 8 juli. Spanje eist een vergoeding voor de schade die geleden is als gevolg van de acties van Franse vrachtwagenchauffeurs.

Minister van buitenlandse zaken Javier Solana zei gisteren dat hij de Franse regering al in het weekeinde officieel aansprakelijk heeft gesteld voor de belemmering van het vrije verkeer van goederen. Deze schriftelijke klacht moet de juridische basis vormen voor schadeloosstelling. Volgens het ministerie van transport belopen de verliezen die tot nu toe in de vervoerssector zijn geleden tenminste zes miljard peseta. Daarnaast hebben ook het toerisme en en de landbouw ernstig te lijden onder de problemen in het buurland. Transportondernemers zeiden gisteravond dat verreweg het grootste deel van de vijftienduizend voertuigen die internationale verbindingen onderhouden nog steeds stilstaat.

Sinds maandag wordt het wegvervoer op het Iberisch schiereiland bovendien bedreigd door een douanestaking in Portugal. De 850 Portugese douanebeambten vrezen voor het verdwijnen van hun baan wanneer volgend jaar de grenscontroles aanzienlijk worden beperkt. De regering heeft enige honderden manschappen van de oproerpolitie ingezet bij de voornaamste grensovergangen om te voorkomen dat de stakers barricades opwerpen. Het feit dat goederen en passagiers nu zonder enige controle kunnen passeren heeft echter extra woede gewekt bij de douaniers, die “hardere acties” hebben aangekondigd. Meer dan zeventig procent van de Portugese import en export maakt gebruik van het wegvervoer. De staking duurt in ieder geval tot zaterdag voort.