Politieke leiders willen Joegoslaven bij Spelen

MÜNCHEN, 8 JULI. De leiders van de zeven machtigste Westerse industrielanden hebben een brief geschreven naar de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Juan Antonio Samaranch, om sporters uit voormalig Joegoslavië de gelegenheid te geven uit te komen op de Olympische Spelen in Barcelona. Het is de eerste keer dat de G-7, die zijn jaarlijkse topconferentie vanmiddag in München afsluit, zich bezig houdt met sport.

De brief aan Samaranch, die is geschreven op initiatief van de Britse premier Major, vraagt om sportslieden uit voormalig Joegoslavië geen slachtoffers te laten worden van de burgeroorlog. Ze zouden in Barcelona moeten uitkomen in neutrale, witte shirts met daarop eventueel de olympische ringen. Verder zou bij een overwinning van een sporter uit een van de ex-Joegoslavische republieken niet het Joegoslavische volkslied gespeeld moeten worden, maar de olympische hymne.

Door de burgeroorlog dreigen ex-Joegoslavische atleten uitgesloten te worden van deelname aan de spelen in Barcelona. Naar analogie van het optreden van de tennissers Monica Seles en Goran Ivanisevic op Wimbledon heeft Major vorige week contact gezocht met Samaranch. “De sportieve aspriraties mogen niet het slachtoffer worden van de burgeroorlog”, aldus een Britse woordvoerder. De G-7 heeft dit standpunt met zijn brief kracht bij gezet.