Politieke crisis en rellen in Milaan

ROME, 8 JULI. Aanhangers van de protestpartij Lega Nord in Milaan zijn gisteren slaags geraakt met gemeenteraadsleden van andere partijen. De incidenten, die zijn vergeleken met het optreden van de fascistische knokploegen in de jaren twintig en dertig, komen terwijl de stad in een ernstige politieke crisis verkeert, die wordt aangewakkerd door het grootschalige onderzoek naar corruptie binnen de gemeente. Als er voor vrijdag geen nieuw stadsbestuur komt, moeten er nieuwe lokale verkiezingen worden gehouden, waarbij de Lega naar verwacht flinke winst zal boeken.

De lezingen over de gevechten lopen uiteen. Gemeenteraadsleden van verschillende partijen hebben gezegd dat zij maandagavond, na afloop van de raadsvergadering, werden uitgescholden voor dieven, werden bespuugd en met muntjes werden bekogeld door de aanhangers van de Lega die zich voor het stadhuis hadden verzameld. De Lega heeft daar een permanente stand om het gemeentebestuur onder druk te houden.

Leden van de Republikeinse partij vertelden dat zij iets na middernacht, toen zij terugkwamen bij hun auto's na een snelle pizza, werden aangevallen door aanhangers van de Lega. Een man zou een klap hebben gekregen met een stok, en het raadslid Rosellina Archinto vertelde dat er een hond tegen haar werd opgehitst.

Umberto Bossi wees erop dat de hond aan de ketting zat en zei dat die van een voorbijgangster was. Hij herinnerde eraan dat Archinto uit haar auto was gekomen om ruzie te maken met mensen die haar uitscholden voor dief. Hij heeft wel besloten de avondlijke betogingen te laten staken.

De Republikeinse leider Giorgio La Malfa heeft vanuit Rome boos gezegd dat “Milaan nooit in handen mag worden gegegeven van de squadristi,” een verwijzing naar de fascistische knokploegen van vroeger. Hij suggereerde dat de incidenten aanleiding kunnen zijn om toch een nieuwe lokale coalitie te steunen, om nieuwe verkiezingen te voorkomen.

La Malfa had eerst aangedrongen op nieuwe verkiezingen in Milaan, omdat de verwachte nederlaag van de drie traditionele partijen (christen-democraten, socialisten en ex-communisten) een grote uitstraling zou hebben in de landelijke politiek.

De incidenten in Milaan komen nadat Bossi vorige maand had gedreigd “het vuur te openen” en een van zijn medewerkers dat had aangevuld met “We zijn de kalasjnikovs aan het oliën”. Een grapje, zei Bossi snel, beeldspraak. Maar hij voegde daaraan toe: “Als er niets verandert in Milaan, zullen we snel drastische keuzes moeten nemen.” Na de incidenten bij het stadhuis groeit de druk op hem om duidelijk afstand te nemen van straatgeweld.