Order zaait paniek op zilvermarkt

ROTTERDAM, 8 JULI. De Nationale Bank van Jeddah, de grootste bank van Saoedie-Arabië, heeft gisteren in twee uur tijd tenminste 622.000 kilo zilver verkocht met een totale waarde van naar schatting 136 miljoen gulden.

Volgend op de verkoop daalde de zilverprijs gisteren naar het diepste punt dit jaar. Vanochtend maakte de koers evenwel weer een opmars. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de zilverprijs vanmiddag van tweehonderd gulden per kilo naar circa tweehonderdveertig gulden per kilo. De hoeveelheid verkocht metaal komt overeen met vijf procent van de totale hoeveelheid zilver die jaarlijks in de wereld wordt verhandeld.

Beurshandelaren koppelen de verkooporder aan het ontslag van Sjeik Khalid bin Mahfouz, de topman van de Saoedische bank. Khalid werd vorige week in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens fraude in de BCCI-affaire. Khalid en een Londense collega stonden vorige week terecht voor een rechtbank in New York. De twee zouden van plan zijn geweest om grote sommen geld afhandig te maken van rekeninghouders, toezichthoudende instanties en accountants van de Bank of Credit and Commerce International (BCCI), die vorige zomer ten onder ging aan een solvabiliteitscrisis.

Khalid zei vorige week tegen de Amerikaanse rechtbank de aantijgingingen tegen hem “volkomen ongegrond en zonder enige rechtvaardiging” te beschouwen.

Gisteren kwamen geluiden uit Saoedische kringen dat Sjeik Khalids ontslag “met tegenzin” aanvaard was. “Wij hebben het volste vertrouwen in de onschuld van Sjeik Khalid”, zei de voorzitter van de Saoedische bank, Sjeik Mohammed bin Mahfouz, gisteren nog.

Beursanalisten gaan ervan uit dat de wereldmarkt enige tijd nodig heeft om deze ongebruikelijke "zilver-dump' te verwerken.

Handelaren haalden herinneringen op aan maar 1990 toen de Saoedische bank 1990 honderd ton goud verkocht - ongeveer vijf procent van de totale wereldhoeveelheid. Daarmee werd de goudprijs in enkele uren tijd twintig dollar omhoog gestuwd. “De goudmarkt deed er enkele maanden over om zich te herstellen”, aldus een handelaar.

Zilver wordt voornamelijk gebruikt voor de fotografie en electroncia-industrie en de vraag nam afgelopen jaar lichtjes af tot circa 180 duizend kilo.