New Age-centrum Kosmos failliet

AMSTERDAM, 8 JULI. De Kosmos heeft gisteren faillissement aangevraagd.

Het bijna 25 jaar oude Amsterdamse centrum voor New Age-activiteiten was in de maand juni al niet meer in staat de salarissen van het personeel uit te betalen. Voor de in totaal dertig medewerkers is met terugwerkende kracht ontslag aangevraagd. De Kosmos is al vanaf 1986 in financiële problemen, toen de gemeente de subsidie van een miljoen introk. Het centrum was vanaf dat moment gedwongen met steeds minder personeel te werken. De vorig jaar aangestelde interim-manager T. Bout probeerde de gezonde takken van het activiteitencentrum, zoals de sauna, het restaurant en de boekenwinkel, te verzelfstandigen, maar dat plan mislukte toen de noodzakelijke restauratie van het Kosmos-pand aan de Prins Hendrikkade te duur bleek te zijn. De eigenaar van het pand, het gemeentelijk Grondbedrijf, heeft Kosmos toegestaan de activiteiten voor te zetten totdat de herstelwerkzaamheden beginnen.