Nationale bank in Australië verlaagt rente met 0,75 pct

CANBERRA, 8 JULI. Het rentetarief in Australië is gisteren met 0,75 procentpunt verlaagd tot 5,75 procent. Daarmee staat de rente nu op het laagste niveau van de afgelopen dertig jaar.

Financiële experts verwachten dat de rente verder zal worden verlaagd in de komende tijd, mogelijk al eind juli als de kwartaalcijfers voor de inflatie bekend worden gemaakt of half augustus als de begroting wordt opgesteld. De nationale bank had aanvankelijk het plan om de rente met 1 procent te verlagen. De banken in Australië hebben aangekondigd dat zij de renteverlaging waarschijnlijk zullen doorberekenen aan hun klanten.

De renteverlaging is bedoeld om de kwakkelende Australische economie een impuls te geven. De economische toestand wordt gekenmerkt door een zeer beperkte bouw van nieuwe huizen, forse werkloosheid (10,9 procent) en weinig vertrouwen van de consument in de economie.

De Australische regering maakte gisteren bekend dat het begrotingsoverschot van vorig jaar (1,9 Australische dollar, ofwel 1,4 miljard Amerikaanse dollar) is omgeslagen in een tekort van 9,4 miljard Australische dollar. (Reuter)