Geldboete Pakistaanse cricketer bij testwedstrijd

MANCHESTER, 8 JULI. De Pakistaanse cricketer Aaqib Javed heeft een boete van ongeveer 800 gulden, de helft van zijn wedstrijdpremie, gekregen omdat hij tijdens de laatste dag van de derde test tegen Engeland scheidsrechter Palmer zou hebben beledigd.

Dat is zeer ongewoon in het cricket. De ontmoeting eindigde onbeslist. Pakistan kwam gisteren in zijn tweede inning tot een totaal van 239 voor 5. Het nam daarmee op een voorsprong van 354 runs. Voor de Engelsen was er echter geen tijd meer te batten. Eén dag van de test was verleden week namelijk verregend.

De gemoederen raakten verhit in Manchester toen de arbiter bowler Javed had gewaarschuwd voor ongeregelementair gooien. Volgens de Pakistaan zou Palmer aan het einde van de "over' diens trui naar hem hebben gegooid. Daarna ging Javed over de scheef. Ook de rest van het team liet zich niet onbetuigd. Een woedende Pakistaanse fan verscheen vervolgens op het veld en poogde bij de umpire te komen. Hij werd op tijd tegengehouden.

De Pakistaanse manager Intikhab Alam verklaarde dat de umpire zijn speler had beledigd. Ook de gestrafte Aaqib Javed wilde na afloop geen schuld bekennen. Hij bood Palmer geen excuses aan. “Waarom zou ik? Ik heb alleen tegen hem gezegd dat hij zich onbeleefd tegen mij gedroeg. En aan die verklaring zal ik niets veranderen.”

Pakistan zal geen protest tegen de straf voor Javed indienen. Manager Intikhab zei het wel “heel moeilijk” te vinden om de volgende wedstrijd weer met Palmer als umpire te spelen. De vierde testwedstrijd in deze serie begint op 23 juli in Leeds. Pakistan, de wereldkampioen, staat met 1-0 voor. (Reuter)