EZ pakt afspraken van makelaars aan

DEN HAAG, 8 JULI. De verplichting om een verkoop- of koopopdracht van een huis gedurende een week uitsluitend bekend te maken aan leden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is opgeheven. Als een klant dat wil kan de opdracht - na 24 uur - ook in bredere kring bekend worden gemaakt. Dat schrijft staatssecretaris Van Rooy (economische zaken) in een brief aan de Vereniging Eigen Huis.

De NVM hanteerde tot nu toe de regel dat makelaars met een opdracht tot verkoop op koop pas na zeven dagen buiten de kring van aangesloten NVM-leden publicitaire bekendheid mochten geven aan hun opdracht bijvoorbeeld via advertenties. Volgens Van Rooy is dit in strijd met het mededingingsbeleid; er is sprake van “een kunstmatige beperking van de marktwerking. Gedurende een week wordt de verkoper immers niet geconfronteerd met potentiële kopers die geen NVM-makelaar hebben ingeschakeld.” Iemand die een huis wil kopen zonder NVM-makelaar is ook in het nadeel want hij krijgt geen volledig zicht op de markt.

De ingreep van Van Rooy is het gevolg van een klacht van de Vereniging Eigen Huis. Ze heeft begrip voor de “informatietermijn” van 24 uur om andere NVM-makelaars op de hoogte te stellen van de opdracht. Een periode van een week acht Van Rooy “niet aanvaardbaar”. De NVM heeft besloten het reglement naar aanleiding van de bezwaren van de staatssecretaris met ingang van 8 mei aan te passen. Van Rooy verwacht dat informatie over het huizenaanbod nu sneller toegankelijk wordt voor kopers die geen NVM-makelaar in de arm hebben genomen.