Dollar op valutamarkten naar nieuw dieptepunt

AMSTERDAM, 8 JULI. De Amerikaanse dollar bereikte vanmorgen op de valutamarkten het laagste punt sinds anderhalf jaar ten opzichte van de Duitse mark en de gulden. Om 13.00 uur was een dollar 1,66 gulden waard. Op de Europese aandelenmarkten stonden de koersen vanmorgen onder druk.

Het wegzakken van de Amerikaanse munt werd vandaag door handelaren verklaard door het vooruitzicht dat de Duitse rente vooralsnog hoog blijft, terwijl de Amerikaanse rente op een dieptepunt belandde. De valutahandel keert zich daarom af van de dollar en richt zich voor de korte termijn op de Duitse mark. Het trage herstel van de Amerikaanse economie maakt de dollar ook op de middellange termijn volgens handelaren niet aantrekkelijk.

De negatieve stemming rond de dollar werd gisteren versterkt door uitspraken van Duitse en Amerikaanse bewindslieden over de valutamarkten op de G7-top in München. De Duitse minister Waigel stelde de valutahandel teleur door mee te delen dat in het geheel niet over het internationale beleid rond de valutakoersen gesproken was, terwijl dat op de valutamarkten werd verwacht.

De Amerikaanse minister Brady meldde later dat de huidige dollarkoers hem geen zorgen baart. Het trage herstel van de Amerikaanse economie heeft de munt de afgelopen weken steeds verder onder druk gezet. De koers bereikte eerder dit jaar een hoogste niveau van iets onder 1,90 gulden. Gisteren werd de zogenoemde steungrens van 1,50 Duitse mark doorbroken. Volgens valutahandelaren kan de dollar daardoor nu nog verder dalen.

De zwakke dollar zette de aandelenkoersen op de verschillende effectenbeurzen in de wereld vanmorgen onder druk. In Amsterdam verloor de EOE-index ruim één procent. Om 13.00 uur stond de index op 296,79 punten. Een lage dollarkoers wordt op de effectenbeurs per saldo als slecht nieuws beschouwd. De winsten van dochterondernemingen van Nederlandse bedrijven worden, omgerekend in guldens, lager en de export naar Noord-Amerika en andere landen wier wisselkoers samenhangt met de dollarkoers, levert minder op. Ook financiële instellingen als banken en verzkeraars zijn in de ogen van financieel analisten en handelaren “dollargevoelig”.

Ook op de beurzen in Londen en Frankfurt zakten de aandelenkoersen weg. De Londense FT-100-koersindex verloor 39 punten op 2.454,7 punten. Het Duitse Dax-30-koersgemiddelde verloor in het eerste half uur van de handel circa 11 punten op 1.756,92 punten.

De goudprijs profiteerde van de dollardaling. Traditioneel geldt goud als de ideale vluchthaven voor een zwakke dollar. De goudprijs steeg vanmorgen 1,90 dollar (3,17 gulden) tot 347,50 dollar (580,32 gulden) per ounce. De olieprijs zakte vier dollarcent tot 20 dollar voor een vat ruwe olie.