Damrak lijdt onder dollar, KLM zwak

AMSTERDAM, 8 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs leed vandaag, net als vrijwel alle Europese beurzen, onder de verder dalende dollar (begin middag 1,66). De EOE-index zakte vanmorgen ruim drie punten weg. KLM kelderde van de internationals het hardst.

AMSTERDAM KLM kreeg vandaag de zoveelste klap te verwerken. De koers van de luchtvaartmaatschappij daalde liefst 1,10 gulden tot 32,60 gulden. Lufthansa kwam vanmorgen met een bericht dat de vooruitzichten voor het komende jaar nog steeds erg somber zijn. British Airways komt steeds dichter bij een deal met USAir waardoor een eventuele samenwerking tussen BA en KLM heel ver weg lijkt.

Veel beleggers ruilen op dit moment hun aandelen Polygram in voor aandelen Philips. “Ze nemen de winst die ze de afgelopen tijd op Polygram hebben gehaald en investeren die in Philips dat 80 procent van Polygram bezit”, zei een handelaar vanmorgen. Polygram verloor vanmorgen 1,10 gulden op 50,20 gulden. Philips daalde drie dubbeltjes tot 28,50.

NEW YORK Computerverkoop en zorgen over tegenvallende kwartaalcijfers van verschillende beursfondsen drukten de aandelenkoersen op Wall Street scherp omlaag. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde sloot 44,03 lager op 3.295,17, een verlies van 1,3 procent.

LONDEN De aandelenkoersen op de Britse beurs daalden vanmorgen scherp door de lage dollar en de koersval op Wall Street. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 24,7 hoger sloot op 2.493,7, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 37,4 punten.

FRANKFURT Ook in Frankfurt was de daling van de dollar te voelen. De aandelenkoersen openden lager en bleven de rest van de morgen slap liggen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 4,85 lager sloot op 1.767,51, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 11,48 punten.

TOKIO Op de beurs van Tokio trokken koopprogramma's de aandelenkoersen aan het eind van de dag naar een hoger slot. In tegenstelling tot de afgelopen dagen was er eindelijk weer eens sprake van enige omzet. Het Nikkei-225-koerrsgemiddelde sloot 140,71 hoger op 16.600,26, een winst van 0,85 procent.