Cao sociale werkvoorziening: lonen 4,25 procent omhoog

UTRECHT, 8 JULI. De ruim 80.000 werknemers in de sociale werkvoorziening krijgen dit jaar een loonsverhoging van 4,25 procent. Per 1 juni stijgen de lonen met 3,25 procent terwijl er in januari nog een procent bijkomt. In september ontvangen de werknemers een eenmalige uitkering van 200 gulden.

Dat is de uitkomst van de CAO-onderhandelingen die een moeizaam verloop hadden. Het gisteren bereikte akkoord volgde na twee weken actievoeren in de sociale werkvoorziening, de vroegere sociale werkplaatsen.

De ambtenarenbonden AbvaKabo en CFO eisten een loonsverhoging van 4,5 procent. Het kabinet, dat volgens de Wet sociale werkvoorzieningen optreedt als werkgever, bood 2,25 procent per 1 juni en nog eens 1,75 procent met ingang van 1 januari volgend jaar. Volgens de AbvaKabo was dit bod te mager omdat de werknemers volgend jaar te maken krijgen met een stijging van de pensioenpremie met één procent.

Volgens de onderhandelaars zullen de werknemers in hun inkomen geen negatieve gevolgen ondervinden van een eventuele verlaging van Ziektewet- of WAO-uitkeringen. Het is vooralnog niet duidelijk hoe de nieuwe CAO moet worden gefinancierd maar volgens de onderhandelaars van werkgeverszijde is erruimte beschikbaar.