Blokkades in Frankrijk bijna voorbij

PARIJS, 8 JULI. De Franse vrachtautochauffeurs hebben hun blokkade-acties vanochtend vrijwel beëindigd. De belangrijke as van noord naar zuid - de autoweg Lille-Parijs-Lyon-Marseille - was vanochtend geheel vrij voor het verkeer. Alleen in de regio's rondom Toulouse en Bordeaux waren omstreeks het middaguur nog belangrijke blokkades. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken werden het afgelopen etmaal tweehonderd blokkades opgeheven.

Twee organisaties van transportondernemers, de FNTR en Unostra (dat vooral kleine bedrijven vertegenwoordigt), riepen vanochtend in navolging van minister van binnenlandse zaken Paul Quilès op de acties tegen de invoering van het puntenrijbewijs te beëindigen. De Unostra sloot afgelopen nacht een akkoord met de regering dat voorziet in betere reglementering van de concurrentie bij het wegvervoer, vooral op het gebied van de prijzen.

De politie maakte afgelopen nacht opnieuw met groot machtsvertoon een einde aan enkele belangrijke blokkades, onder andere bij Châlons-sur-Marne, waar bijna 500 auto's de autoweg A6 blokkeerden.

Pag.4: Alleen botsing in Lyon

In totaal 13.000 politiemannen werden in het gehele land ingezet. Ruim duizend chauffeurs kregen een proces-verbaal. In sommige gevallen beëindigen de chauffeurs zelf hun acties.

Alleen in Lyon kwam het gisteren tot een botsing tussen de politie en demonstrerende vrachtauto- en taxichauffeurs. Daarbij viel een gewonde. In veel gevallen vertrokken chauffeurs bij de nadering van de politie om elders nieuwe blokkades te vormen. Vanochtend werd duidelijk dat de protestacties, die grote economische schade hebben veroorzaakt, op hun eind liepen.

De doorbraak kwam nadat de regering besloot krachtig op te treden en tevens onder invloed van een akkoord tussen regering, werkgevers in het wegvervoer en vakbonden dat maandagnacht tot stand kwam. Dit akkoord voorziet in een betere regeling van de werk- en rusttijden van chauffeurs en enkele specifieke regelingen inzake de toepassing van het puntenrijbewijs.

Talrijke sectoren van de Franse economie zijn getroffen door de "verlamming' van het transport als gevolg van de blokkades. Talrijke fabrieken moesten de produktie wegens gebrek aan onderdelen beperken of zelfs stil leggen. Bij vier fabrieken van Renault, de Peugeotfabriek in Sochaux en bij Michelin in Clermon-Ferrand werden gisteren en enkele tienduizenden werknemers als "technisch werkloos' naar huis gestuurd. Fruittelers in het zuiden en vissers in Bretagne konden hun produkten niet meer kwijt. De toeristenindustrie in Zuid-Frankrijk kreeg zware klappen omdat veel Franse en buitenlandse vakantiegangers wegbleven.