Viswedstrijd politicivalt slecht bij PvdA

HENGELO, 7 JULI. Het gewest Overijssel van de PvdA gaat druk uitoefenen op de Tweede Kamerfractie van de PvdA om weg te blijven van de jaarlijkse viswedstrijd tussen parlementariers en parlementaire pers die op 20 augustus in Hengelo moet plaatsvinden. Het dagelijks bestuur van het gewest besloot gisteravond een brief met dat "dringende verzoek' aan fractievoorzitter Th. Woltgens te schrijven.

Volgens het gewest is het "belachelijk' dat de wedstrijd meer dan 20.000 gulden moet kosten, een bedrag dat betaald wordt door de provincie Overijssel en de gemeente Hengelo. Gewestelijk voorzitter B. Klaver: “Als je de politiek in een kwaad daglicht wilt stellen moet je dat zo doen. De politiek krijgt toch al als rapportcijfer niet meer dan een 4,5 van de mensen.”

De viswedstrijd wordt al sinds 1969 georganiseerd door de 'Club der 100', een gezelschap van artiesten, mensen uit de wereld van de media en het bedrijfsleven. Oud NOS-baas en "media-deskundige' Carel Enkelaar organiseert het festijn, dat volgens hem bedoeld is "om de band tussen parlementaire pers en politici op een nette manier te verstevigen'.

De 20.000 gulden die de wedstrijd kost zijn volgens Enkelaar nog slechts "de technische kosten: de hengels, het aas, de vis, de menskracht om die hengels voor de deelnemers op te tuigen." De rest van het benodigde "kapitaal' wordt verstrekt door het sponsorende bedrijfsleven, in dit geval via de Kamers van Koophandel in Overijssel. “Want dan moet er natuurlijk ook nog eens gegeten worden.”

De gemeente Hengelo heeft de Club der 100 verzocht dit jaar gastheer te mogen zijn en de provincie Overijssel gevraagd mee te subsidieren. Provinciewoordvoerder W. Kok: “Je moet het zien als een stukje promotie van de provincie.” Overijssel heeft zijn deel (10.000 gulden) twee weken geleden al beschikbaar gesteld. De gemeente Hengelo zou dat vandaag doen.