V-raad weer in confrontatie met Iraakse regering

NEW YORK, 7 JULI. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren onmiddellijke toegang geëist tot het ministerie van landbouw in Bagdad voor een groep inspecteurs die zich bezighoudt met de ontmanteling van Iraks chemische wapens.

Bagdad wil de inspecteurs er niet toelaten omdat ze er niets te zoeken zouden hebben. De Veiligheidsraad en Irak zijn daarmee weer verwikkeld in een confrontatie over de activiteit van de ontwapenings-teams van de VN.

Het ministerie van landbouw wordt sinds zondagochtend belegerd door de VN-inspecteurs, die vermoeden dat er documenten over Iraks chemische-wapenprogramma worden bewaard. Resolutie 687 van de Veiligheidsraad bepaalt dat Irak alle VN-inspecteurs moet toelaten tot plaatsen die te maken hebben met zijn massa-vernietigingswapens: biologische, chemische, ballistische en nucleaire wapens. De raad kwam gisteren dan ook tot de slotsom dat Bagdads houding een “onaanvaardbare schending” van deze resolutie vormt.

De Iraakse zaakgelastigde bij de VN, Samir al-Nima, zei gisteren dat het gewraakte gebouw niets bevat dat met Iraks wapenprogramma te maken heeft. “Er moet een grens worden getrokken”, zei hij na een bijeenkomst met de voorzitter van de Veiligheidsraad. “Vindt u dat de Speciale Commissie (die op Iraks ontwapening toeziet) naar mijn huis kan komen, naar een moskee?” “We laten de inspecteurs niet binnen omdat het een ministerie is en een symbool van soevereiniteit. We zijn erg gevoelig en we geloven dat de raad onze soevereiniteit en het symbool van onze soevereiniteit moet eerbiedigen.”

Volgens diplomaten probeert Irak weer de eenheid en vastberadenheid van de Veiligheidsraad uit te testen, zoals het ook al eerder heeft gedaan. In die eerdere gevallen is het uiteindelijk altijd gezwicht voor het een of andere compromis, en dat wordt ook nu verwacht. (AP, AFP)