Tussen wel of niet Dasa zit een tientje

Kan de doorsnee belegger langzamerhand nog begrijpen wat er allemaal met Fokker gebeurt? De koers staat volgens handelaren “idioot laag”. Vanmorgen verloor het aandeel weer twee dubbeltjes en was het "Fokkertje' voor 30,70 gulden te koop.

Alle verwarring over het al dan niet doorgaan van de overname door het Duitse Dasa van Fokker heeft de koers van de Nederlandse vliegtuigfabrikant tot nu toe geen goed gedaan. Veel beleggers hebben de afgelopen dagen hun aandelen maar verkocht. “Die zijn de onzekerheid beu”, meent een hoekman. In de huidige situatie is de belangstelling voor het kopen van het aandeel minimaal. De omzet gisteren bedroeg iets meer dan 65.000 stukken. Dat is minder dan de helft van de gemiddelde dagomzet. Ook vanmorgen was het nog droevig gesteld met de omzet in Fokker: aan het begin van de middag waren er 30.000 stukken omgegaan. “En als niemand koopt, zakt die koers steeds verder terug”, legt een handelaar uit.

Mochten de fusiebesprekingen tussen Dasa en Fokker deze week tot een goed einde gebracht worden, dan zal de koers naar verwachting weer aantrekken. “Want het wordt toch gezien als goed nieuws voor Fokker”, weet een analist. Het aandeel was begin dit jaar te koop voor 27,60 gulden en trok vervolgens door naar een hoogste koers van 37 gulden begin mei.

Sommige handelaren wijzen naar Dasa als oorzaak voor de koersval die Fokker de afgelopen weken te verwerken kreeg. De Duitsers zouden er baat bij hebben als zij de benodigde Fokker aandelen voor een lagere prijs konden krijgen en zouden de koers hebben gedrukt. Dasa wil een belang van 51 procent in Fokker en zal daarvoor de aangekondigde emissie en een deel van het overheidspakket in Fokker opkopen. Een groot deel van de handel gelooft echter niet in deze theorie. “Er is van teveel verschillende kanten verkocht. Dat kan nooit een specifieke actie van Dasa zijn”, zegt een handelaar.

Tussen wel en niet doorgaan zit voor Fokker naar schatting minstens een tientje koersverschil. Als Dasa afhaakt zal de koers terugzakken naar een niveau van rond 25 gulden. Gaat alles door dan trekt de koers volgens handelaren “met guldens tegelijk aan. “Eerst tot 35 gulden en daarna kan het makkelijk nog verder omhoog richting veertig gulden”, luidt de voorspelling.

    • Max Christern