Strategieën met Philips warrants

Eind maart schreef het Vlaamse helderziendenbureau Pete and Co sell in May and go away. In april, toen de beurzen zich nog steeds niet hadden laten kisten, stelden de voorspellers hun korte termijn visie bij: sell in June to make a fortune. De dollar zou in mei flink stijgen. In werkelijkheid daalde de VS-barometer van 1,85 naar 1,81. Over het begin van een nieuwe krach spreken zij klare taal: 'Black thursday 17 september 1992.' Net voor de afloop van de september-opties.

De Belgen uit Opwijk gebruiken geen fundamentele-, technische- of grafische analyse, maar concentreren zich al achttien jaar op de toekomst door middel van pure helderziendheid.

De medewerkers van het Nederlandse periodiek Elliott fixeren hun blik daarentegen niet op de toekomst, maar benaderen de markten door toepassing van het Elliott wave principle, een methode uit de jaren dertig, ontwikkeld door de Amerikaan Ralph Elliot. Deze theorie beschrijft in detail het gedrag van deelnemers op de massamarkten. Dat slingert heen en weer tussen pessimisme en optimisme. Niet in een willekeurig volgorde, maar volgens een natuurlijk ritmisch patroon. Wie het patroon doorziet kan dus voorspellen wat de markten gaan doen, geloven aanhangers. De methode is niet onfeilbaar, voegen ze er aan eerlijk aan toe.

Over de Amsterdamse beurs zegt het beleggersblad: “De huidige zwakte moet als zeer risicovol gezien worden, met een toenemende kans op een definitieve trendbreuk. De vorm van een waarschijnlijk herstel in juli zal vermoedelijk het definitieve antwoord geven.”

Deze voorspellingen passen in het gesprek van de dag over de beurs: uitgesproken optimisten zijn moeilijk te vinden. Uit het weekoverzicht in de zaterdageditie van NRC Handelsblad blijkt dat beleggers eerder negatief dan positief reageren op deze stemming: de put-opties worden meer waard en de call-premies dalen. Toch blijven de indexen nog steeds op peil.

Hoe moet je de nieuwe Philips-warrants zien? Als een positief signaal of juist niet? Vier banken hebben aan de door Philips uitgekochte aandeelhouders Super Club 112 miljoen gulden betaald voor 18 miljoen warrants; 6,25 gulden per stuk. De aandeelhouders houden bijna 2,5 miljoen warrants zelf in de hoop dat ze meer waard zullen worden of om een belang in Philips te houden.

De warrants worden door de banken op de beurs verkocht aan andere beleggers, die dus indirect de Super-aandeelhouders uitkopen. Een warrant geeft tot 1 juli 1998 het recht om, op ieder gewenst moment, een nieuw uit te geven aandeel Philips te kopen voor 34 gulden en lijkt veel op een langlopende calloptie. Als alle 20.451.228 rechten worden omgeruild, neemt het aandelenkapitaal (van 312 miljoen stuks) met 6,5 procent toe.

Volgens Jan Heeremans, specialist afgeleide producten bij de Effectenbank Stroeve, zijn de warrants goedkoop vergeleken met de call oktober 1996 35, een 1 gulden hogere uitoefenprijs en een kortere looptijd, die bijna evenveel kost. Dat duidt niet op optimisme bij het vaststellen van de koers van de warrant.

Notoire Philips-fans, vindt Heeremans, moeten hun stukken maar omruilen voor warrants, want voorlopig komt er geen dividend. Zet je het saldo van die transactie op een deposito, dan geeft dat jaarlijks 2 gulden rente, een compensatie voor eventuele gemiste koersstijgingen. Maar in dat geval gaat de warrant ook ten dele mee omhoog. Voor iedere gulden op het aandeel, doet de warrant twee kwartjes meer.

Door het schrijven van de call oktober 1996 35 (onbelaste opbrengst 5,90) met de warrant als dekking, blijft er een geringe investering over en wordt het deposito verhoogd tot ongeveer 29 gulden netto per aandeel; 30 min 6,25 plus 5,90. Een wegleggertje in optietaal.

Wie geen aandelen heeft, maar ze wel wil hebben op een lagere koers, kan de warrants kopen voor 6,25 en de put oktober 1993 30 schrijven voor 2,60 gulden. Dat impliceert de plicht tot kopen op circa 27,50; 30 minus 2,60. Om de investering verder te verminderen tot zelfs geld toe (wel margin verplicht voor de puts), kan ook de call oktober 1996 35 voor 5,90 schrijven en afwachten wat deze constructie gaat doen.

Voor ervaren beleggers suggereert Stroeve deze strategie. Koop de warrants en schrijf daarop, bij voorbeeld in de verhouding 1 op 2, 2 calls januari 1993 uitoefenprijs 32,50 voor samen 3 gulden. Het risico van deze positie zit in de ongedekte call. De calls dienen waardeloos af te lopen voor een maximaal netto en onbelast rendement van zo'n 40 procent over een half jaar. Daarna begint het spel opnieuw.

Met Philips aandelen, opties en warrants kan iedereen uit de voeten, ongeacht zijn visie. Die consumenten-producten uit Eindhoven lopen dus wèl goed.

    • Adriaan Hiele